Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Ce ar trebui sa contina o pizza sanatoasa

Majoritatea oamenilor au mancat cel putin o data pizza, iar acest fel de mancare este foarte apreciat in anumite tari si zone ale lumii. Totusi, potrivit rezultatelor unor studii efectuate de savantii americani de la Universitatea din Maryland deseori acest fel de mancare nu este tocmai sanatos pentru corp.

Expertii din SUA au anuntat ca au reusit sa coaca o pizza sanatoasa, iar pentru realizarea acestui produs ei au folosit doua procedee : fermentarea si coacerea.

Pizza sanatoasa

Pizza sanatoasa

Cercetatorii au reusit sa demonstreze inca o data ca unul dintre cele mai populare alimente nu este sanatos. Potrivit nutritionistilor, de multe ori pizza traditionala pe care o gasim in magazine sau la pizzerie este compusa in principiu din faina alba, branza, ketchup, mezeluri, precum si diverse topinguri realizate din ulei vegetal hidrogenat, tip margarina, un ulei nociv pentru inima si vasele noastre.

Expertii afirma ca s-a observat ca pizza traditionala este practic o combinatie de carbohidrati rafinati si grasimi procesate. Acestia spun ca de pilda, faina alba este similara cu zaharul, avand un impact puternic asupra nivelului insulinei.

In plus, s-a constatat ca grasimile se absorb si ele destul de rapid, iar nivelele ridicate de insulina vor determina formarea de noi depozite adipoase, lucru ce determina in final cresterea in greutate si obezitate.

Trebuie spus ca un continut antioxidant al unei asemenea pizza este aproape egal cu zero, iar un astfel de produs alimentar este nociv pentru corpul tau. Potrivit nutritionistilor, un asemenea produs este un pericol pentru sanatate, mai ales ca acesta poate sa creasca numarul obezilor, diabeticilor, hipertensivilor si al altor categorii de bolnavi.

Cum au reusit totusi oamenii de stiinta sa faca o pizza care sa contina multi antioxidanti?

Acestia au utilizat substante cat mai putin procesate, sau deloc procesate. Aluatul a fost realizat din faina de grau integrala. Acest tip de grau contine toate elementele benefice ale bobului de grau.

De exemplu, savantii au folosit germeni de grau, o cantitate mare de fibre, vitamine din complexul B, enzime specifice, toate acestea contribuind la potentialul antioxidant. Expertii au mai adaugat produsului drojdie ce contine enzime cu rol in fermentarea anumitor constituenti ai graului.

Fermentarea este folosita si atunci cand se obtin kefirul, anumite branzeturi fermentate, cascavalul, vinul sau berea.

Mai multe studii stiintifice au demonstrat ca fermentarea creste activitatea antioxidanta a produsului fermentat cu 100%. Coacerea a crescut cu 60% activitatea antioxidanta, atunci cand a fost folosita un timp scurt de 7 minute, si cu 80 % pentru un timp mai indelungat de circa 14 minute.

Ce ar trebui sa contina o pizza sanatoasa?

Nutritionistii sustin ca, in anumite conditii, pizza ar putea fi o mancare completa si sanatoasa, dar alegerea componetelor trebuie facuta cu mare grija din grau integral pentru aluat, ulei de masline, rosii crude sau un suc de rosii fara aditivi sau zahar, carne slaba, dar in nici un caz mezeluri. In plus, o pizza sanatoasa mai poate contine masline, branza slaba, si multe legume, fara faina alba, margarina sau cascaval vegetal.

Potrivit Health.com, expertii in nutritie sustin ca antioxidantii din legume, fructe si cerealele integrale ar putea preveni cancerul, bolile cardiovasculare si boli neurodegenerative precum Alzheimer.

Trebuie sa stiti ca sursele optime de antioxidanti sunt legumele si fructele crude, dar si alimentele fermentate precum vinul sau kefirul. Este de preferat ca in locul unei portii de pizza sa mancati cateva fructe sau o salata de legume, beneficiile pentru organism fiind in mod sigur mai numeroase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*