Calitatile nutritive ale urdei
Unul dintre cele mai sanatoase alimente si utile organismului uman este urda, o branza care se obtine ca urmare a fierberii zerului din laptele de oaie dupa ce s-a preparat casul. Urda este de fapt cea mai slaba branza, cu 8 pana la 12% grasime saturata. Ea mai contine proteine de calitate superioara, vitamine, dar si cateva minerale esentiale pentru sanatatea corpului uman.
Este recomandata de catre expertii in nutritie pentru a fi consumata deoarece contine putina cazeina, aceasta fiind o proteina din lapte care nu poate fi digerata corect de tubul digestiv al omului.
Portalul Care2.com anunta ca acest tip de branza este indicata intr-un regim de slabire, indiferent care este acesta. Urda poseda in compozitia sa mai multi minoacizi care scad masa grasa si o cresc pe cea musculara, asa ca este foarte indicata in diete.
Se recomanda consumul urdei de 4-5 ori pe saptamana, deoarece ea poate da foarte repede senzatia de satietate, posedand o densitate nutritionala destul de ridicata. Este indicat ca urda sa fie consumata la micul dejun, la ora 10 sau la ora 17, in intervalele in care glicemia scade, in mod natural.
Urda are de 4 ori mai putine grasimi decat telemeaua si se recomanda si celor care au hipercolesterolemie!
Acest tip de branza contine aminoacizi ramificati, ce construiesc fibra musculara si este foarte utila si pentru cei mici, pentru ca le ajuta cresterea. In plus, este buna si pentru cei care fac eforturi fizice intense ajutand la recuperarea corpului.
Trebuie sa stiti ca ea contine aminoacizi cu sulf care fac foaret bine ficatului, il ajuta sa se regenereze, insa este benefica si pentru rinichi. De aceea, suferinzii de afectiuni hepatice si renale ar trebui sa consume zilnic urda sau preparate pe baza de aceasta branza.
Urda are putine grasimi, cam de 4 ori mai putine decat telemeaua, astfel incat se recomanda si celor care au hipercolesterolemie, anunta Care2.com.
Specialistii in nutritie spun ca urda este bine sa fie combinata cu mararul, fiind bine sa fie adaugat un praf de sare, dar si alte legume, cum ar fi ardeiul gras, castravetele sau rosiile. Nu este indicat sa fie amestecata urda si carnea, deoarece ele contin tipuri diferite de proteine, ce se digera greu, impreuna.