Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Calitatile nutritive uimitoare ale grasitei

Una dintre plantele care ar trebui sa fie consumata de vegetarieni este grasita, ale carei frunze contin mai multi acizi grasi Omega 3 decat unele uleiuri de peste. Despre aceasta planta, exista experti precum dr. Artemis Simopoulos, presedinte al Centrului pentru Genetica, Nutritie si Sanatate in Washington, care spun ca este o planta uimitoare.

Specialistul american a descoperit in cadrul testelor de la National Institutes of Health ca aceasta planta a avut cel mai inalt nivel de acizi grasi Omega-3 decat orice alta plante verde. Studiul sau a aparut prima data in New England Journal of Medicine la sfarsitul anilor 1980, insa au trecut ani buni pana cand au fost constientizate calitatile nutritive ale plantei.

Grasita

Grasita

Totusi, in tari precum China sau Uzbekistan, planta este consumata de sute de ani, chiar si in restaurante de lux. Joan Norman, proprietarul One Straw Farm in White Hall, o ferma din SUA, spune intr-un interviu pentru Chicago Tribune ca aceasta planta este „mai ieftina decat somonul”. Compania One Straw a pus bazele in SUA unui program agricol de sprijinire a comunitatii prin aprovizionarea cu alimente sanatoase.

Printre vegetalele comercializate se numara si grasita, apreciata pentru calitatile sale nutritive in SUA. Grasita, iarba grasa sau portulacul este o planta anuala din familia Portulacaceae, si isi are orginile in Europa de Sud si Orientul Mijlociu.

Este o planta cu tulpina cilindrica si dura, are tulpina de pana la 40cm inaltime, iar frunzele sale sunt groase, spatulate si lucioase, de culoare verde inchis.

La grasita, florile sale sunt de culoare galbena, dar pot fi si nunante de portocaliu sau rosiatic.
Perioada de inflorire este sfarsitul verii, inceputul toamnei. Planta prefera solurile usoare, nisipoase si foarte bogate in substante nutritive. Expertii ne anunta ca este comestibila toata partea aeriana a plantei: tulpina, frunzele, florile si semintele.

Grasita este unul dintre ingredientele faimoasei salate libaneze, fattoush!

In cazul aborigenilor australieni, acestea reprezinta o sursa importanta de proteine, iar frunzele sale au un gust acrisor si usor astringent si sarat. Se pot folosi crude, dar si gatite in diverse salate, supe sau tocanite. Planta contine acid alfa-linolenic, calciu, potasiu si vitaminele E, C, B si A. Are un puternic efect antibiotic, antifungic si proprietati antiparazitare.

In China se utilizeaza pentru tratamentul dizenteriei, al parazitilor, apendicitei. Pentru tratamente se foloseste iarba grasa proaspata sau uscata, taiata cu foarfeca, in asa fel ca deasupra pamantului sa ramana portiuni de 6-8 cm de tulpinita, cu 2-3 perechi de frunze. Ceaiul de grasita se prepara din 2 lingurite de planta la 250 ml apa clocotita, asa ca se pot consuma 2-3 infuzii pe zi.

Contraindicatii

Grasita este contraindicata bolnavilor predispusi la crize diencefalice, dar si celor cu hipoglicemie, deoarece portulacul poate stimula secretia de insulina.

Proprietati

Health24.com scrie ca preparatele concentrate din iarba grasa pot ridica tensiunea datorita stenozei care cauzeaza ingustarea vaselor sangvine si de aceea persoanele hipertensive, dar si cu bradicardie, trebuie sa micsoreze dozele. Frunzele carnoase ale acestei plante au un gust racoritor ce amintesc un pic de castravete, putin picant si usor astringent.

Frunzele si tulpinile tinere pot reprezenta un adaos placut la salate, iar mai ales in Orientul Mijlociu se prepara salate delicioase din frunze de grasita tocate, iaurt si diverse vegetale verzi ca garnitura pentru carnea fripta. Trebuie sa stiti ca grasita este unul dintre ingredientele faimoasei salate din Liban, denumita „fattoush”.

In Turcia, grasita este folosita la prepararea tocanelor de miel si de fasole, iar in Creta se foloseste pentru prepararea supelor. Grasita merge foarte bine combinata cu spanac, ulei de masline si zeama de lamaie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*