Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Efectele nocive ale bauturilor racoritoare asupra creierului

Potrivit datelor unei noi cercetari realizata de savantii din cadrul Universitatii din California de Sud, a evidentiat faptul ca un consum al bauturilor racoritoare acidulate, imbogatite cu zahar, afecteaza memoria.

Expertii au observat ca si numai un singur pahar acidulat pe zi poate dauna capacitatii de invatare. In afara de faptul ca favorizeaza obezitatea, aceste sucuri sunt acuzate ca au un efect negativ si asupra comportamentului, cei care le-au consumat devenind mai violenti.

Bauturi racoritoare - efecte

Bauturi racoritoare – efecte06

De asemenea, trebuie sa stiti ca pentru realizarea experimentelor au fost testati sobolani adulti si adolescenti. Acestia au fost pusi sa bea zilnic lichide ce contineau o concentratie de zahar echivalenta bauturilor racoritoare.

Dupa trecerea unei perioade de circa 30 de zile, testele cognitive efectuate au aratat ca adultii s-au descurcat normal, in schimb, animalele aflate in perioada adolescentei au avut rezultate slabe la testele de invatare si memorare.

Potrivit specialistilor, consumul de lichide dulci a produs o inflamatie la nivelul hipocampusului, o zona cerebrala responsabila cu memorarea.

Medicul Scott Kanoski, unul din autorii studiului, a afirmat ca se produc tulburari metabolice, urmare a carbohidratilor rafinati, consumati sub forma de bauturi dulci.

Potrivit expertului, acestia interfereaza cu abilitatea creierului de a functiona normal si de a-si reaminti informatii vitale despre mediul inconjurator, mai ales daca bauturile sunt consumate in exces inainte de a atinge varsta maturitatii.

Se recomanda diminuarea consumului de bauturi indulcite!

Concluzia savantilor a fost aceea ca hipocampusul este o regiune a creierului critica pentru functia de memorare. Expertii sustin ca aceasta zona este foarte sensibila la diversi factori de mediu, inclusiv consumul de alimente bogate in grasimi saturate si zahar prelucrat.

Recomandarile specialistilor de la National Health Services indica pracicarea unui regim alimentar echilibrat, sanatos si evitarea sau reducerea consumului de bauturi racoritoare indulcite.

Descoperirile sunt ingrijoratoare, mai ales ca acestea arata ca tinerii consuma de trei ori mai multe bauturi racoritoare decat parintii lor acum doua decenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*