Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Motivul pentru care fumatorii nu se odihnesc bine

Majoritatea fumatorilor cunosc riscurile la care se expun in momentul cand apeleaza la tigari. Totusi, se pare ca pe langa acestea, si tulburarile de somn ii incearca pe cei care fumeaza, in asa fel incat acestia nu se pot odihni bine in timpul noptii.

Cercetatorii de la Scoala Medicala Charite de la Berlin au descoperit ca aceste tulburari ale somnului sunt mult mai dese in randul fumatorilor.

Somnul fumatorilor

Somnul fumatorilor

Statistici demonstrate

Studiul savantilor germani a fost realizat pe circa 1.100 de voluntari fumatori si alti 1.100 de nefumatori. Cercetarea arata faptul ca circa 17% din cei care fumeaza dorm mai putin de 6 ore pe noapte, in timp ce procentul in randul nefumatorilor scade la 7%.

In plus, numai 28% din fumatori au un somn agitat si neodihnitor, trezindu-se foarte obositi dimineata, comparativ cu doar 19% din cei care nu fumeaza, arata BBC. Potrivit datelor publicate de sursa citata, acesta reprezinta primul studiu efectuat in lume care arata ca fumatorii au intr-adevar mai multe probleme cu somnul decat nefumatorii.

Conform medicului Stefan Cohrs, coordonatorul cercetarii de la Scoala Medicala Charite de la Berlin, principala cauza a unui somn agitat si lipsit de odihna este reprezentata de nicotina din tigara.

Fumatul inainte de somn

Expertii sunt de parere ca obiceiul de a fuma, mai ales inainte de culcare, este foarte nociv pentru corpul uman, mai ales ca sicotina accelereaza metabolismul bazal si te poate trezi din somn, asa ca vei ajunge sa nu te mai poti odihni asa cum trebuie in perioada noptii.

Potrivit specialistilor din Germania, somnul obositor si calitatea proasta a acestuia care este determinata de fumat, poate duce la probleme mult mai grave decat starea de oboseala de dimineata.

De exemplu, tot mai multe cercetari arata faptul ca cei catre au parte de stari de insomnie dese sau un somn agitat au un risc mai mare de a deveni obeze sau de a suferi de diabet de tip 2 ori de boli de inima.

Fumatul poate reduce durata de viata cu aproape opt ani pentru fumatori

Potrivit BBC, fumatul este un factor de risc in acest sens, dar problemele de somn dubleaza aceste probabilitati. Pe de alta parte, o cercetare care a fost realizata de catre expertii din cadrul Institutului Stiintific Belgian de Sanatate Publica face cateva referiri la speranta de viata a fumatorilor, nefumatorilor si fostilor fumatori.

Potrivit specialistilor belgieni, fumatul poate reduce durata de viata cu aproape opt ani pentru fumatori si in jur de doi ani si jumatate pentru cei care au fost capabili sa se opreasca. Totusi, expertii afirma ca, cu cat renuntarea la fumat se face mai devreme, cu atat beneficiile in materie de sanatate sunt semnificative.

Ca sa ajunga la aceasta concluzie, savantii au comparat decesele fumatorilor si a nefumatorilor survenite intre 1997 si 2012.

Conform unor date statistice, in Franta se afla in prezent circa 16 de milioane de fumatori, adica in jur de 32% din populatie, fata de aproape 5 milioane cat are Canada (16% din populatie) de exemplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*