Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Greselile din bucatarie care te pot costa silueta

Bucataria este deseori centrul casei tale, si totursi ea ar putea fi la baza problemelor tale de greutate. Totul are un efect direct asupra cantitatii de mancare consumata, de la dimensiunea farfuriilor pana la becuri, arata un studiu recent.

MSNBC, care citeaza raportul aparut in Annual Reviews of Nutrition, atrage atentia asupra celor mai des intalnite greseli si remediile pentru aceste situatii.

Sfaturi pentru a manca mai putin

Sfaturi pentru a manca mai putin

Expertii sunt de parere ca cei mai multi dintre noi ne umplem farfuriile, indiferent de dimensiunea lor, si apoi nu ne lasam pana nu terminam tot. Adevarul e ca din anii ’70, farfuriile au crescut cu 25%, castigand circa 30 de centimetri in diametru.

De exemplu, poti face urmatorul experiment: mananca de pe o farfurie cu doar 5 centimetri mai mica in diametru si vei vedea ca numarul caloriilor la o masa va fi cu 22% mai mic. Acest lucru se traduce prin aproape 1 kilogram pierdut in fiecare luna, fara vreun efort.

Solutia este sa-ti regandesti vesela si sa optezi pentru farfuriile care nu au mai mult de 25 de centimetri in diametru.

Trebuie sa mai stii ca prea multi wati in bucatarie pot ridica nivelul stresului, stimulandu-ti apetitul si determinandu-te sa mananci mai repede decat in mod normal. Nici o lumina prea slaba nu e benefica, avand acelasi efect, pentru ca in intuneric si retinerile dispar.

Solutia este ca, desi ai mai multe lumini in bucatarie, becurile sa nu depaseasca impreuna 240 de wati atunci cand mananci, echivalentul a 4 becuri de 60 de wati. In cazul becurilor fluorescente, totalul nu trebuie sa depaseasca 75 – 100 de wati.

Bucatariile pot deveni adesea ca niste campuri de lupta. Un spatiu deloc organizat, incarcat, va face sa fie mai la indemana alternativa de a comanda pizza, de exemplu. In plus, dezordinea sau chiar mizeria pot face ca nivelul stresului sa creasca, ridicand nivelul cortizolului, care inteteste senzatia de foame.

Este recomandat sa pastrezi cat mai mult spatiu pe bufet, gasind un loc bine stabilit pentru corespondenta sau ziare, de exemplu. Tine, de asemenea, cateva instrumente de gatit la indemana. Ai grija sa ai in bucatarie un spatiu rezervat doar pentru a lua masa.

Specialistii spun ca oamenii consuma o cantitate mai mare de bauturi atunci cand folosesc pahare fara picior, joase si largi decat atunci cand acestea sunt subtiri si inalte. Si asta pentru ca tindem sa ne concentram pe inaltimea paharului atunci cand turnam bautura.

Americanii isi iau din bauturi circa 350 de calorii pe zi, dar numai 50 de ml de bautura, in fiecare zi, inseamna 1,5 kilograme pe an. Solutia ar fi sa folosesti pahare subtiri si inalte pentru suc sau alte lichide, iar pe cele joase si largi pentru apa.

Si bauturile sunt periculoase

Cand vine vorba de a slabi, studiile arata ca ceea ce bei conteaza mai mult decat ceea ce mananci. Poti pierde jumatate de kilogram in 6 luni doar renuntand la o bautura indulcita pe care o serveai zilnic.

Poate ca a cumpara in cantitati mari este bine pentru buzunar, pentru ca iesi mai ieftin, insa daca pastrezi alimentele in ambalajele lor initiale supradimensionate, risti sa fii mai indulgent si cu portiile, punand mai mult in farfurie.

Cercetatorii au aratat ca cei care isi pastreaza alimentele astfel gatesc cu 23% mai multa mancare. Cand consuma ceva din punga ajung sa manance dublu decat daca ar lua dintr-o punga mai mica.

Potrivit unui studiu, doar la vederea alimentelor oamenii poftesc. In organism se elibereaza dopamina, un hormon care produce senzatia de bine, dar care intensifica poftele.

Solutia consta intr-o aranjare „cu cap” a alimentelor, astfel incat sa nu fie tocmai la vedere, asa ca aseaza tentatiile in recipiente opace, in locuri mai greu accesibile. In cazul in care trebuie sa muncesti un pic sa ajungi la ele, sa dai la o parte legumele, de exemplu, asta iti va da timp sa iti reconsideri dorintele.

Lasa in recipiente fara capac sau transparente, pozitionate in centrul frigiderului, doar alimente slabe din punct de vedere caloric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*