Recomandari sanatoase pentru prepararea legumelor
Legumele sunt foarte importante pentru alimentatia zilnica si, cu toate ca se spune ca este mai bine sa le consumati crude, deoarece prin fierbere isi pierd nutrientii, totusi, unele dintre ele au nevoie de fierbere pentru a-si elibera proprietatile benefice.
Health24.com scrie ca legume cum ar fi cartofii sau napii contin o multime de fibre, dar si vitamine, iar daca mai au so coaja inchisa la culoare, trebuie sa se fiarba cu tot cu coaja, deoarece numai asa le puteti pastra valoarea nutritiva.
Sparanghelul este si el o leguma care in cazul in care este gatita la abur isi va pastra calitatile de a mentine inima dar si sistemul nervos cat mai sanatoase. Expertii spun ca aceasta leguma se gateste la abur pentru cel mult 10 minute.
Despre broccoli, specialistii in nutritie spun ca cercetarile arata faptul ca este mai hranitor dupa ce a fost gatit la abur fata de forma sa bruta. Broccoli are multa vitamina C in compozitie si este considerata o leguma cu calitati anti-cancerigene.
Potrivit nutritionistilor, multe legume si fructe sunt mai sanatoase crude, deoarece corpul asimileaza mai bine o mare parte din vitamine. Specialistii mai spun ca fructele si legumele crude furnizeaza corpului multi antioxidanti si fitonutrienti, care sunt substante capabile sa incetineasca imbatranirea corpului, dar care se pot deteriora daca acestea vor fi fierte.
Enzimele din alimente isi pierd din eficacitate la sub 50 de grade Celsius, iar vitaminele, la 55 de grade!
Cu toate acestea, exista legume care aduc mai multe beneficii daca sunt gatite. Despre betacarotenul din morcovi, specialistii spun ca acesta se absoarbe de 10 ori mai bine daca legumele sunt fierte la abur.
Din alimentatia zilnica ar trebui sa fie nelipsita rosia, deoarece licopenul, un antioxidant puternic, se asimileaza mai bine daca rosiile sunt fierte sau transformate în sos.
Daca doriti sa gatiti in mod sanatos un aliment, este bine sa tineti cont de continutul lui de apa, insa si de cat de tare este dat focul de la aragazul vostru, spun expertii. De pilda, enzimele din alimente isi pierd din eficacitate la sub 50 de grade Celsius, iar vitaminele, la 55 de grade.
De asemenea, proteinele incep sa-si piarda valoarea la 70 de grade Celsius. Mai mult, nutritionistii spun ca in cazul in care anumite substante sunt pregatite la o temperatura inalta, sunt distruse si pot uneori sa formeze altele, periculoase pentru corp, asa ca este bine sa evitati mancarurile gatite la foc mic.