Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cum este pusa in pericol sanatatea oamenilor de catre orez?

Aproape trei miliarde de oameni depind de orez, ca aliment de baza. Dintre acestia, 10% prezinta deficit de vitamina A, care potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, este principala cauza a orbirii unui numar de 250.000 – 500.000 copii anual.

Orez modificat genetic

Orez modificat genetic

Studiu despre consumul de orez

O cercetare recenta, elaborata de publicatia medicala britanica The Lancet, arata ca deficitul de vitamina A determina anual decesul a nu mai putin de 668.000 de copii, sub varsta de cinci ani, noteaza Project Syndicate.

Acesta este contextul in care au fost efectuate cercetari si experimentari privind cultivarea unui orez modificat genetic, care sa contina pretioasa vitamina A.

Asa-numitul „orez de aur„, cum este numit noul produs, a avut atat sustinatori, cat si numerosi detractori, din randul unor respectabile ONG-uri, ingrijorate ca nu cumva noul aliment sa produca efecte neasteptate.

Expertii arata ca doar in ultimii 12 ani au murit 8 milioane de copii din intreaga lume, din cauza deficitului de vitamina A. Specialistii se intreaba daca merita sa stam in pozitie de asteptare, sa investigam si sa cercetam, privind cum mor sub ochii nostri copiii planetei?

Controversele pe aceasta tema sunt tot mai mari si capata aspecte ciudate. Diferite ONG-uri, printre care se numara si cunoscuta organizatie Greenpeace, contesta oportunitatea de a se adopta urgent solutia „orezului de aur”.

Care sunt mai bune: Alimentele sau pastilele?

Argumentele sunt multe. Ele nu se sprijina pe nicio certitudine, dar pe multe indoieli. Impresioneaza indeosebi informatia pesimistilor, conform careia necesarul de vitamina A pentru un om nu s-ar putea acoperi decat daca ar manca zilnic 7 kg de orez modificat genetic.

Nu este insa de neglijat nici parerea optimistilor. Jurnalul American de Nutritie Clinica a publicat date conform carora 50 g din acest orez consumat zilnic asigura 60% din necesarul respectivei vitamine.

Discrepanta dintre asemenea evaluari i-a determinat pe jurnalisti sa incerce sa gaseasca si fata ascunsa a lucrurilor. Asa au aparut pe ecran producatorii de medicamente, care sunt convinsi ca, administrand vitaminele sub forma de pastile, s-ar obtine rezultate deja testate si in orice caz mai sigure decat indoielnicul „orez de aur”.

Estimarile facute in India au aratat ca, daca s-ar schimba baza alimentara inlocuind orezul cu alte vegetale, ar fi necesar un efort suplimentar de 4.300 dolari pe locuitor.

Daca, insa, mentinand alimentatia pe baza de orez, s-ar administra vitamine sub forma de pastile, salvarea unui om de la moarte ar costa numai 2.700 dolari.

Ce masuri au luat filipinezii?

Diferentele sunt si mai mari, daca luam in calcul abandonarea orezului obisnuit si cultivarea pe scara larga a celui „de aur”: cheltuielile suplimentare s-ar reduce la 100 dolari de persoana.

Exista posibilitatea ca solutia pastilelor sau a schimbarii bazei alimentare sa dea rezultate mai eficiente, dar este sigur ca nici un stat dintre cele suprapopulate n-are sanse sa rezolve problema prin cheltuieli exuberante, cand planeta este tocmai bantuita de crize.

Unii experti spun ca ar trebui interzise atunci multe vegetale de la vanzare:

 1. cartofii si tomatele (susceptiibile ca ar contine glicoalcaloide toxice), 
 2. telina (cu continut de psolareni cancerigeni), 
 3. spanacul (acid oxalic) si mai ales 
 4. manioca cea care intra in alimentatia a aproape o jumatate de miliard de locuitori si care contine alcaloizi toxici.

Ar putea fi puse sub semnul intrebarii si multe altele, susceptibile ca pot provoca alergii:

 • soia, 
 • grau, 
 • lapte, 
 • oua, 
 • crustacee, 
 • peste, 
 • susan, 
 • alune, 
 • nuci, 
 • soia.

Este adevarat ca nu dispunem de toate datele, ca sa concluzionam ca „orezul de aur” este un aliment perfect, dar nici n-am intreprins cercetari care sa demonstreze cat de periculos ar fi, eventual.

De exemplu, in acest sens, Filipinele au decis recent sa autorizeze cultivarea „orezului de aur”, mai ales ca au si motive intemeiate: in aceasta tara, se inregistreaza in prezent 4,4 milioane de copii cu deficit de vitamina A. In lipsa unei masuri, o buna parte din ei ar fi sacrificati. Si totusi merita riscul?

Un raspuns pentru Cum este pusa in pericol sanatatea oamenilor de catre orez?

 1. Tiberiu Răspunde

  4 septembrie 2014 la 7:46

  De ce va mirati ca mor 8 milioane de copii ai planetei? Pentru ce aceste articole fara rost, cand se stie ca TOATA mancarea din supermarketuri, piete, hipermarketuri etc. este modificata genetic, din ORDINUL masonilor, aceasta secta malefica, satanista, care omoara populatia globului. Doar ei, cu gura lor au spus ca din 7 miliarde trebuie sa ramana maxim 3. Aerul, apa, hrana sunt otravite zilnic. Ce ii intereseaza pe masoni de copiii lumii? Ba dimpotriva, sunt fericiti ca mor atatia. Directori de spitale sunt masoni, politicieni sunt masoni, directori de intreprinderi de alimentatie, de magazine, sunt pusi in functii cheie exact acolo unde pot distruge, omori, tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*