De ce ar trebui sa evitam borsul la plic din magazine?
Majoritatea gospodinelor folosesc bors la plic cumparat din magaazine, insa trebuie spus ca acesta nu este deloc cel mai sanatos produs. O analiza a Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor (APC) din Romania, citata de Agerpres, arata faptul ca acest produs contine multe substante nocive pentru organism.
Expertii au analizat in jur de 13 produse tip bors la plic din hipermarketuri pentru a avertiza asupra continutului acestui tip de produs si in privinta unor efecte asupra sanatatii.
Specialistii spun ca desi multe dintre aceste produse prezinta citatul cu „fara conservanti” pe ambalaj, totusi acest tip de bors contine aditivi alimentari.
In urma cercetarii a rezultat faptul ca produsul are in compozitia sa cel putin 6 tipuri de aditivi alimentari. Printre acestia se afla monoglutamatul de sodiu, acidul citric, acidul lactic si lactatul de calciu, cu efecte nocive asupra sanatatii.
Monoglutamatul de sodiu din borsul la plic duce la iritarea sistemului digestiv producand diverse afectiuni digestive!
Studiul arata ca circa 77% dintre produsele analizate au in compozitia lor monoglutamatul de sodiu, E621, care este capabil sa produca dureri de cap, greata si chiar arsuri stomacale.
Potrivit savantilor de la Universitatea din Tokio, Japonia, monoglutamatul de sodiu sintetic (GMS) sau sarea chinezeasca este produs la scara industriala.
State precum Japonia, China, SUA, Germania exporta acest produs pe o piata care a urcat la 4 miliarde de euro pe an, cea a aditivilor ce au la baza monoglutamatul de sodiu.
E 621 este de fapt produs sintetic provenit din culturi bacteriene sau din vegetale fermentate. Acesta nu trebuie consumat de catre femei insarcinate, copii, hipoglicemici, batrani sau cardiaci.
Printre efectele nocive ale borsului la plic se afla productia unor reactii de tip alergic celor care il consuma, inflamarea mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, iritarea sistemului digestiv producand diverse afectiuni digestive.
In plus, s-a observat ca acest produs poate determina aparitia hiperactivitatii si a problemelor gastrointestinale cu efect antinutritiv, astfel incat poate diminua digestia lipidelor. El mai poate cauza manifestarea unor stari de hipercalcemie, precum si insuficienta renala, dureri ale stomacului sau dureri de cap.
Mai mult, acest produs din comert ar trebui evitat deoarece poate favoriza subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor dentare, mai ales in cazul tinerilor.