Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Atentie la consumul de lapte procesat dupa perioada copilariei – Riscuri

Noi studii arata ca nu este tocmai potrivita teoria care arata ca cea mai buna sursa de calciu pentru mentinerea unor oase sanatoase sunt produsele lactate. Mai multe rapoarte publicate in ultimii ani, arata ca faptul ca multe persoane continua sa bea lapte si dupa perioada copilariei, insa exista multe alte surse de nutritie mai eficiente pentru dezvoltarea unor oase sanatoase.

O cercetare care a fost publicat in Revista Medicala Britanica, sustine aceasta teorie, aratand ca de fapt consumul de lapte nu previne fracturile, asociate deseori cu osteoporoza.

Aceasta este o boala care face ca acestea sa se fractureze cu usurinta, si care afecteaza, numai in America de exemplu, peste 40 de milioane de oameni. Mai multe de 200 de milioane de oameni sufera in intreaga lume de osteoporoza, o mare parte dintre aceste persoane fiind femei peste 60 de ani.

Consumul de lapte

Consumul de lapte

Expertii ne atrag atentia ca cele mai multe cazuri se inregistreaza in Europa, America de Nord si Japonia, tari in care se consuma cantitati foarte mari de produse lactate. Savantii din Suedia, una dintre tarile in care se consuma cea mai mare cantitate de produse lactate pe cap de locuitor, au analizat stilul de viata si dieta a peste 100,000 de suedezi, din 1987 si pana in prezent.

Conculziile specialistilor au aratat ca un consum regulat de lapte nu diminueaza deloc fracturile oaselor, iar persoanele care au consumat lapte au fost predispusi la o moarte mai timpurie decat cei ce au consumat mai putin lapte sau chiar deloc. Informatiile care au determinat aceasta concluzie s-au axat pe 2 studii anterioare, plus o serie de chestionare despre alimentatie la care au raspuns peste 61,000 de femei intre intervalul de timp situat intre 1987 si 1990.

Care2.com arata ca sub 40,000 de femei au completat un chestionar mai detaliat in 1997. Au fost analizate si chestionare completate de peste 45,000 de suedezi, potrivit specialistilor. Rezultatele acestei cercetari distrug mitul potrivit caruia consumul de lapte previne fracturile, dimpotriva, insa cu cat mai mult lapte au consumat femeile, cu atat mai multe fracturi au suferit acestea.

Mai mult de 17,000 de femei au suferit o forma de fractura, peste 4,000 dintre ele fiind fracturi de sold. Reprezentantele sexului frumos care obisnuiau sa consume cel putin trei pahare de lapte pe zi au prezentat un risc mai mare cu 16 % de a suferi o fractura. Cele care consumau lapte peste medie au prezentat un risc mai mare cu 60 % de a suferi de fractura de sold.

Riscul de moarte prematura este asociata cu un compus produs de corp in timpul procesului de descompunere a zaharului din lapte!

Pe de alta parte, studiile arata ca cei care consumau lapte au prezentat cu 93 % mai multe sanse de a muri inaintea celorlalti participanti. Persoanele care beau cel putin 3 pahare de lapte pe zi au prezentat cu 90% mai multe riscuri de a muri de o boala cardiovasculara si cu 44 % mai multe riscuri de a muri de cancer, fata de femeile care consumau doar un pahar de lapte pe zi.

De asemenea, si in cazul barbatilor s-a manifestat un risc mai mare de moarte si fracturi, care a fost asociat cu un consum mare de lapte, dar diferenta a fost mai putin pronuntata decat la femei.

Expertii mai spun ca rezultatele obtinute pun sub semnul intrebarii valabilitatea recomandarilor de a consuma cantitati mai mari de lapte pentru prevenirea fracturilor osoase. Acestia spun ca riscul de moarte prematura este asociata cu D-galactoza, un compus produs de corp in timpul procesului de descompunere a zaharului din lapte.

Mai multe rapoarte anterioare arata ca expunerea cronica la acest nutrient induce stres oxidativ, inflamatie cronica, neurodegenerare, dar si modificari la nivelul transcrierii genetice.
In plus, aceasta substanta denumita D-galactoza este cunoscuta pentru faptul ca mimeaza efectele de imbatranire.

Unii specialistii sunt categorici in parerea lor, conform careia consumul de lapte are legatura directa cu osteoporoza. Nu numai pe continentul european, ci si pe cel nord-american se inregistreaza rate foarte mari ale consumului de lapte direct corelat cu incidenta mare a fracturilor de sold si afectiunilor de oase, mai scrie Revista Medicala Britanica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*