Alimentatie Sanatoasa, Nutritie si Diete de Slabire

De ce sa mananci caise?

Caisele sunt fructe gustoase, dar foarte putini stiu cat sunt de sanatoase.

Beneficii caise

La ce te ajuta caisele?

Caisele ajuta la combaterea anemiei, intaresc imunitatea, au efect tonic, regleaza sistemul nervos, distrug celulele canceroase si mentin frumusetea tenului.

Proprietatile caiselor

Expertii in nutritie spun ca un singur fruct asigura organismului cam 50% din necesarul zilnic de provitamina A. Sunt o sursa excelenta de vitamina A, C, B1, B2, de fier, calciu si fibre alimentare, fosfor, potasiu si magneziu.

Sanatatea ochilor

Trebuie sa stiti ca betacarotenul din compozitie, cel care le da si culoarea galben-portocalie, ajuta la mentinerea sanatatii ochilor, intretine memoria, previne aparitia unor tipuri de cancer, mai ales a celui de piele, ajuta la regenerarea nervilor si a tesuturilor.

Dantura sanatoasa

In plus, fierul combate anemia si ajuta la mentinerea unei danturi sanatoase si a unui sistem osos puternic. Caisele regleaza apetitul si alunga depresia.

Caisele impotriva constipatiilor

Celuloza si peptina din compozitie le recomanda in tratarea constipatiilor usoare. Consummate inainte de masa sau chiar dimineata, pe stomacul gol, caisele contribuie la imbunatatirea digestiei.

Caisele sunt recomandate si copiilor foarte mici, chiar de la varsta de opt luni.


Cura de caise

Daca vreti, se poate face o cura de doua saptamani, timp in care zilnic se poate consuma de la o jumatate de kg pana la un kg de caise proaspete, neprelucrate termic, ca sa nu se piarda din proprietati. Cura de caise se recomanda pentru combaterea starilor de oboseala, stres, astenie, depresie.

Beneficiile caiselor

In plus, continutul mare de nutrienti revigoreaza trupul si invioreaza spiritual.

Calciul, fierul si apa din compozitia caiselor contribuie la evitarea starilor de rau si a diferitelor dezechilibre care se produc in organism, mai ales vara, din cauza caldurii excesive.

Rezistenta creierului la efort

Eterii prezenti in coaja caiselor cresc rezistenta creierului la efort, la temperaturi ridicate si impiedica aparitia lesinului in zilele caniculare.

Suc de caise pentru febra

De pilda, sucul natural de caise proaspete, preparat acasa, ajuta la scaderea febrei si la vindecarea unor boli de piele sau arsuri la nivelul epidermei. Se pot consuma unul-doua pahare pe zi si in caz de digestie lenesa.

Pentru ca sunt foarte sarace in calorii, caisele pot fi consumate, fara rezerve, si de persoanele care tin cura de slabire.

Caisele lupta impotriva cancerului

Mai mult, in compozitia caiselor se gaseste o substanta numita amigdalina care are un rol important in lupta impotriva cancerului si previne cu succes aparitia acestei boli prin eliminarea celulelor canceroase.

Amigdalina este cunoscuta de mii de ani in China, Egipt, Grecia si Roma Antica, fiind extrasa din migdalele amare si tot de atunci folosita in tratarea unor tumori ale pielii.

Trebuie spus ca uleiul obtinut din samburii de caise are proprietati curative excelente si se bucura de o larga utilizare in cosmetica. Produsele cosmetice obtinute din acest fruct refac tesuturile, hidrateaza si revitalizeaza pielea.