Alimentatie Sanatoasa, Nutritie si Diete de Slabire

10 aspecte importante ale consumului de carne

Alimentele sunt substante comestibile care contin un anumit numar de elemente organice, precum: proteine, lipide, glucide, saruri minerale si vitamine, apa si materii nedigerabile (de ex. fibrele).

Va sfatuim sa fiti foarte atent(a) atunci cand vine vorba de propria alimentatie si sa tineti cont de urmatoarele 10 aspecte importante cu privire la consumul de carne:

Consumul de carne

1. Carnurile nu ne furnizeaza combustibil; energia se gaseste in carbohidrati (vezi „Glucidele”). Carnea nu contine carbohidrati, deci nu furnizeaza energie.

2. Grasimile pot furniza energie, dar descompunerea lor este mai greoaie si mai putin eficienta. Ele sunt descompuse in combustibil numai cand rezervele de carbohidrati sunt epuizate. Grasimea din corp nu provine numai de la consumul lor direct. Cand se consuma in exces carbohidrati, acestia sunt transformati de organism in grasime si sunt depusi ca atare. Astfel, corpul poate inmagazina si folosi grasime fara a consuma mancaruri grase. Depozitele de grasime pot fi privite ca o banca de carbohidrati, unde se fac restituiri sau depuneri, cand este necesar.

3. Sanatatea noastra depinde foarte mult de fibrele celulozice pe care le consumam. Printre multe alte lucruri, ele previn constipatia si hemoroizii. Carnea nu contine fibre celulozice.

4. Un lant de aminoacizi contine de la 51 pana la 200.000 de aminoacizi. Cand mancam carne, acest lant trebuie descompus (rupt) complet si reasamblat in proteina umana. Aminoacizii sunt foarte delicati. Caldura gatitului ii coaguleaza sau ii distruge, facandu-i inutilizabili pentru organism. Astfel, devin toxici depunandu-se, marind consumul de energie.

5. Carnea este foarte bogata in grasimi saturate, diferite de cele folosite pentru energie; provoaca atacul de cord (datorat colesterolului).

6. Sinteza vitaminei B12 este ingreunata mult, provocand starile anemice.

7. Toxinele continute de carnea animalelor au o extraordinar de mare influenta in perturbarea metabolismului hidratilor de carbon, de aici pana la diabet nemaifiind decat doi pasi.

8. Mare parte a tumorilor, adesea maligne, au la origine substante create in timpul digestiei carnii, care nu au putut fi asimilate de organism.

9. Foarte putina lume stie ca, pentru a inlocui culoarea gri-verzuie a carnii, dupa taierea animalului, cu acea culoare rosiatica, placuta, a produsului din galantar, majoritatea fabricilor de prelucrat folosesc nitrati si conservanti foarte daunatori organismului uman, predispunandu-l in timp la cancer.

10. In urma procesarii termice calitatile carnii se modifica:

Daca, totusi, consumati carne, tineti cont de urmatoarele sfaturi:

In cazul unor activitati fizice grele, ganditi-va ca: