Alimentatie Sanatoasa, Nutritie si Diete de Slabire

Despre glucide

Glucidele sunt molecule in a caror compozitie gasim carbon, oxigen si hidrogen.

Glicemia

Glicemia reprezinta procentul de glucoza in sange. Se constituie ca principal element energetic al organismului. Este stocata, ca rezerva, in muschi si ficat, sub forma de glicogen. In asa-zisa stare de nemancare, glicemia are de obicei valoarea de 1g/1 litru de sange. In aceasta stare, cand se absoarbe o glucida, se constata o variatie a procentului de glucoza din sange, in trei timpi:

  1. Glicemia creste (in functie de natura glucidei).
  2. Glicemia scade (dupa producerea insulinei de catre pancreas), glucoza patrunzand astfel in celule.
  3. Glicemia revine la normal.

Studii recente constata indubitabil ca rapiditatea cu care glucoza este eliberata si asimilata de catre organism nu este conditionata de complexitatea moleculei de hidrat de carbon.

Astfel ca, in loc sa ne intereseze viteza de asimilare, este mai indicat sa ne interesam de glucide in raport cu cresterea glicemiei pe care o provoaca, cu alte cuvinte, de cantitatea de glucoza produsa.

Majoritatea oamenilor de stiinta clasifica glucidele dupa puterea lor glicemica, definita prin notiunea de „indice glicemic„.

Iata un tabel in care principalele alimente din viata dumneavoastra cotidiana sunt ierarhizate in functie de „indicele glicemic”.

Retineti!

Vom numi de aici incolo glucidele cu indice glicemic scazut cu termenul de „glucide benefice”, iar glucidele cu indice glicemic ridicat cu termenul de „glucide malefice”.

Despre glucide

Glucide malefice – cu indice glicemic scazut

Glucidele „malefice” provoaca cresterea glucozei din sange, numita si hiperglicemie.

Glucide benefice – cu indice glicemic crescut

Glucidele „benefice” sunt glucide pe care organismul le asimileaza greu, provocand astfel o crestere redusa a glucozei din sange.