Alimentatie Sanatoasa, Nutritie si Diete de Slabire

Cat de bune sunt ceaiurile pentru corpul tau?

In tarile din Orient oamenii se intalnesc sa socializeze, sa afle ultimele noutati, sa schimbe idei sau numai din placerea de a savura o ceasca de ceai cu tot ritualul. La romani insa, ceaiul se bea din motive terapeutice si foarte rar de placere.

Proprietati ceaiuri

In tara noastra, foarte populare sunt ceaiurile de plante sub forma de infuzii care, preparate dupa recomandari si folosite cu regularitate, au rol de medicament.

Ceai de tei

De exemplu, unul din cele mai cunoscute si folosite ceaiuri de la noi este ceaiul de tei. Virtutile terapeutice ale teiului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri.

Ceaiul de tei are efect calmant, emolient, deoarece:

Ceai de sunatoare

Un alt ceai, ceaiul de sunatoare, planta recomandata de Paracelsus inca din secolul al XVI-lea impotriva tristetii, a fricii si viselor urate, se recomanda azi in refacerea echilibrului hormonal si a sistemului nervos, fiind cunoscuta si ca cel mai puternic antidepresiv natural.

Se beau doua-trei cani de ceai pe zi, ultima inainte de culcare. Ceaiul poate fi inlocuit cu tinctura de sunatoare, sapte-opt picaturi de cinci ori pe zi sau pulbere – cate un varf de cutit de trei-patru ori pe zi.


In plus, galbenelele infloresc din mai pana in septembrie si pot fi intalnite in intreaga tara pe terenuri necultivate, pe marginea drumurilor, pe langa garduri.

Ceaiuri

De exemplu, florile de galbenele, bogate in saponine, flavone si acizi grasi au actiune coleretica, antiinflamatoare, antibacteriana si se recomanda in numeroase boli, interne si externe, mai ales in afectiunile pielii ca dezinfectant si cicatrizant.

Ceai din fructe de padure

De asemenea, ceaiul din fructe de padure este, de fapt, un amestec din mure, zmeura, afine, macese, mere salbatice. Aceasta este o bautura placuta, capabila sa indulceasca si sa parfumeze serile reci si umede, de toamna si iarna.

Ajuta la digestie, relaxeaza si tonifica. Este, intr-adevar, o placere sa bei asa un ceai.

Ceai din urzica

Trebuie sa stiti ca urzica are un continut ridicat de fier, este un foarte bun tonic si usureaza reactiile alergice. Ceaiul din frunze de papadie ajuta la eliminarea excesului de apa din organism, fiind si un foarte bun diuretic.

Mai mult, o alta planta, cimbrul este bun pentru infectii, usureaza digestia, dar este recomandat si in stari anxioase si de nevrozitate. Busuiocul calmeaza durerile de cap si scade febra. Se recomanda in raceli si gripa.

Ceai verde

Ceaiul verde a devenit popular deoarece se crede ca ajuta in curele de slabire. In compozitia ceaiului verde intra uleiuri esentiale, teina, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu, fluor care fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grasimilor si factor de protectie anticancer.

Se pot bea pana la doua cani de ceai verde pe zi, dar nu mai tarziu de ora 16.00, pentru ca poate provoca insomnie. Trebuie spus ca ceaiul verde se interzice copiilor, femeilor insarcinate si celor care alapteaza.