Alimentatie Sanatoasa, Nutritie si Diete de Slabire

Carnea de porc – Pro si contra

Multe persoane considera ca a consuma carne de porc este ceva rau pentru sanatate si de aceea aleg sa o excluda din alimentatie.

Nutritionistii spun ca in aceasta perioada este cea mai inteleapta alegere. Alimentatia este indispensabila functionarii organismului. In zilele noastre, fata de trecut, oamenii sunt mult mai atenti la alimentele pe care le consuma, alegandu-le pe acelea care considera ca aduc mai multe beneficii sanatatii.

Cum este deja iarna, iar porcul face parte din alimentatia traditionala a acestui anotimp, iata cateva dintre afirmatiile specialistilor referitoare la acest aliment.

Carnea de porc – Pro si Contra

Ce valoare nutritiva are carnea de porc

Expertii spun ca diferitele parti ale porcului pot fi pregatite in diferite feluri, in functie de gusturi. Cu toate ca am fi tentati sa credem ca a consuma acest aliment se limiteaza la satisfacerea papilelor gustative, iata ca specialistii ne asigura ca acesta contine multe elemente indispensabile functionarii organismului uman, printre care:

Fosfor: carnea de porc reprezinta o sursa excelenta de fosfor, al doilea mineral, dupa calciu, ca importanta in organism. In afara de interventia sa in cadrul proceselor chimice la nivel celular, fosforul este indispensabil pentru sanatatea oaselor.

Zinc: este un element implicat cu prioritate in imunitatea organismului, in vindecarea ranilor, in dezvoltarea fatului. Acesta este un element foarte indicat persoanelor cu diabet zaharat.

Fier: un alt element indispensabil organismului, care previne aparitia anemiei.

Vitamine: carnea de porc este bogata in vitamine din grupa B-urilor (B1, B2, B3, B5, B6 si B12), implicate in functionarea normala a celulelor nervoase si a creierului.

Proteine, indispensabile pentru sustinerea masei musculare.

Cum se conserva carnea de porc

Expertii spun ca daca vreti sa conservati carnea si preparatele din carne de porc, trebuie sa stiti ca in prezent, modul cel mai utilizat de conservare este refrigerarea si congelarea.

Refrigerarea sa permite conservarea intre 4 si 6 zile, iar atunci cand se opteaza pentru congelare, durata de pastrare poate ajunge pana la 4-6 luni.

In privinta partilor grase ale porcului, acestea sunt bogate in grasimi saturate si colesterol. Sunt indicate a se consuma cu prudenta, deoarece afecteaza functionarea arterelor.

O alta problema pentru organism este reprezentata de continutul de toxine existent in grasimile de la porc. Acesta, fiind un animal cu digestie rapida, se apreciaza ca nu poate elimina in totalitate toxinele rezultate, acestea depozitandu-se in corpul sau, in special in partile grase.

Nici mezelurile pe baza de carne de porc nu sunt recomandate zilnic, din cauza aditivilor si conservantilor continuti.

Un alt aspect tine de cresterea intensiva a porcilor. Unii nu agreeaza acest lucru din cauza impactului asupra mediului si a calitatii carnii. In aceasta situatie, se poate apela la carne ecologica, provenita din ferme de mici dimensiuni sau gospodarii traditionale.

Care sunt pericolele pentru sanatatate?

In 2009 in lume a aparut gripa porcina, boala care a fost asociata cu un consum de carne provenita de la acest animal. Organizatia Mondiala a Santatatii estimeaza ca exista un risc de transmitere a gripei porcine la om in timpul manipularii si prepararii acestei carni.

De asemenea, o alta boala legata de consumul de carne de porc insuficient preparata este trichineloza. Riscul se diminueaza prin controlarea carnii comercializate.

In afara de riscul acestor doua boli, porcii pot fi purtatori primari de paraziti si virusuri ce pot cauza probleme grave de sanatate, tenie, hepatita E, virus Nipah, virus Menangle, de aceea carnea trebuie foarte bine pregatita.