Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Planta medicinala care trateaza afectiunile bilei

O planta medicinala care este recunoscuta in tara noastra pentru proprietatile ei in tratarea bolilor aparatului digestiv este pojarnita, Hypericum perforatum. Aceasta planta mai este cunoscuta si sub denumirea de sunatoare.

Poate fi intalnita la marginea padurilor sau in locuri umbrite. Florile plantei sunt de cuoare galbena, iar frunzele prezinta pungi secretoare stravezii ce contin uleiuri volatile.

Sunatoarea

Sunatoarea

Sunatoarea infloreste din mai si pana toamna, recoltarea ei facandu-se cind inflorescentele sint deschise complet, mai ales dupa sarbatoarea de Sanziene, din 24 iunie.

Uscarea sunatoarei se face in poduri aerisite in strat subtire, iar apoi produsul vegetal uscat obtinut se pastreaza in saci textili sau in pungi de hirtie.

Ce contine sunatoarea?

Printre principalii constituenti ai plantei se numara uleiurile volatile, flavonele, hiperacina, tanin, caroten si vitamine, saruri minerale, saponine. Potrivit specialistilor, taninurile asigura precipitarea proteinelor la nivelul intestinului, producand o actiune homeostatica locala.

Planta are proprietati:

  • antispastice,
  • astringente,
  • cicatrizante,
  • antiinflamatoare,
  • vasodilatatoare,
  • antidiareice,
  • antidepresive si
  • antibiotice.

In fitoterapie, sunatoarea este utilizata in tratamentul unor boli, mai ales cele ale aparatului digestiv.

Pojarnita este recunoscuta deoarece elimina sau diminueaza spasmele sau contracturile involuntare ale muschilor din abdomen.

Pe linga acestea, planta grabeste vindecarea ranilor, scade tensiunea arteriala, ajuta la diminuarea inflamatiilor, favorizeaza secretia bilei, distruge bacteriile din stomac si intestine si diminueaza procesele inflamatorii hepatice cronice si pe cele intestinale.

Cum se intrebuinteaza terapeutic sunatoarea?

Infuzia din aceasta planta se foloseste pentru tratamentul dischineziei biliare si stimularea ficatului. Se mai poate utiliza uleiul de sunatoare care se prepara astfel: un pumn de planta maruntita se pune intr-un vas de sticla peste care se toarna 20 ml alcool si se lasa circa 12 ore la macerat.

Apoi se toarna 200 ml ulei de floarea soarelui incalzind amestecul trei ore pe baia de apa. Se lasa apoi 3 zile la macerat, se filtreaza si se pune insticle inchise la culoare. Expertii spun ca dupa mesele principale se poate lua cate o lingurita din acest amestec.

In tratamentul colitei cronice se utilizeaza tot infuzia slaba, anunta specialistii.

Si gastritele hiperacide si ulcerul gastric pot fi tratate cu infuzie de pojarnita. Pentru enurezis, la copii, se poate face un amestec de sunatoare si coada soricelului in parti egale, din care se prepara infuzie si se consuma cate 1-2 cani pe zi.

Sunatoarea este folosita in medicina populara si in tratamentul ranilor preparandu-se asa-numitul unt de sunatoare preparat din flori si frunze proaspete, zdrobite si macerate cu ulei sau unt clarifiat trei saptamani la temperatura camerei si 14 zile la soare.

Potrivit expertilor, tratarea gingivitei se face cu infuzie concentrata sub forma unor gargare.

Trebuie spus ca sunatoarea se foloseste in cosmetica in intretinerea tenurilor uscate sau sensibile a ridurilor, prin spalarea fetei cu decoct din flori uscate sau comprese cu infuzie concentrata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*