Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

De ce femeile au nevoie de mai mult somn ca barbatii?

Creierul femeilor are nevoie de o durata mai mare de refacere prin somn deoarece ele indeplinesc mai multe sarcini in acelasi timp ziua, este concluzia unui studiu efectuat recent.

Studiul realizat de specialistii americani arata ca femeile si barbatii au nevoi diferite cand vine vorba de durata somnului.

Expertii sunt de parere ca, cu cat creierul este mai solicitat in timpul zilei, cu atat are nevoie de o durata mai mare de somn pentru a se reface. Iar cand vine vorba de efectuarea mai multor sarcini in acelasi timp, femeile exceleaza.

Somnul la femei

Somnul la femei

„Una dintre functiile majore ale somnului este de a permite creierului sa se recupereze, sa se refaca. In timpul somnului profund, cortexul – care este o parte a creierului responsabila, printre altele, cu gandirea, memoria si cu limbajul – se deconecteaza pentru a se reface.

Cu cat iti folosesti mai mult creierul in timpul zilei, cu atat ai nevoie mai mai mult somn”, afirma prof. Jim Horne, director la Centrul de Cercetare a Somnului din cadrul Universitatii Loughborough.

Expertii afirma ca femeile ar putea evita astfel de probleme daca s-ar odihni in perioada zilei, insa nu mai mult de 90 de minute, pentru a se evita starile de somnolenta.

In plus, acestea au nevoie de mai mult somn barbatii cu servicii solicitante, care implica gandirea laterala.

Cercetarea a aratat si ca lipsa somnului creste riscul de depresie si de nervozitate in cazul femeilor, aceste efecte nefiind observate si la barbati.

Conform afirmatiilor lui dr. Michael Breus, expert in somnologie, lipsa somnului declanseaza la unele femei un proces inflamator care se manifesta prin suferinta fizica.

Studiile anterioare au aratat ca somnul insuficient poate fi asociat cu boli cardiace, accident vascular cerebral si cu probleme mintale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*