Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Scortisoara – efecte nedorite

Scortisoara reprezinta unul dintre cele mai cunoscute si utilizate condimente in intreaga lume. Cu toate acestea, scortisoara poate sa cauzeze si multe probleme, daca este ingerata in cantitati mai mari.

Este important sa spunem ca scortisoara nu are efecte nocive in limitele normale de consum. Medicii atrag atentia ca problema intervine atunci cand se exagereaza in privinta cantitatii, lucru sesizat si de tinerii americani. Acestia au ales sa faca din inghitirea scortisoarei cea mai apreciata provocare.

Scortisoara

Scortisoara

Provocarea scortisoarei„, asa cum se numeste fenomenul care se deruleaza in SUA, presupune „administrarea” unei linguri de scortisoara in cateva zeci de secunde, fara niciun strop de lichid.

Specialistii atrag atentia ca este vorba despre un joc periculos, care a cauzat internarea in spital a unor adolescenti din cauza unor probleme respiratorii sau chiar a cedarii plamanilor.

Incercarea periculoasa a reusit sa fie tinuta departe de ochii parintilor si profesorilor din Statele Unite, potrivit unui studiu publicat in revista Pediatrics de cercetatorii de la Universitatea de Medicina Miller din Miami, citati de Medical News Today.

Expertii avertizeaza ca aceasta este o problema cu consecinte reale. „Pornind de la impactul in social-media, presiunea de grup si alura de cel mai la moda joc, provocarea scortisoarei a devenit o problema reala pentru medicii pediatri si parinti, care incearca sa consilieze copiii si adolescentii cu privire la riscurile acestei incercari”, a afirmat Steven E. Lipshultz, profesor de pediatrie la Institutul Batchelor.

Scortisoara – Care sunt riscurile?

Scortisoara este de fapt o pudra compusa din fibre celulozice care nu se dizolva, putand provoca leziuni ale plamanilor si cailor respiratorii. Cei care sufera de astm, boli pulmonare cronice sau hipersensibilitate la condiment trebuie sa fie deosebit de precauti.

In cursul anului trecut, circa 50.000 de tineri au incarcat online clipuri video, in care apar incercand sa treaca testul scortisoarei. Specialistii spun ca mai multe milioane de oameni au urmarit aceste filmulete.

Aceasta provocare a cuprins tinerii adolescenti din SUA, cei mai multi participanti avand varsta cuprinsa intre 13 si 24 de ani. Potrivit psihologilor, succesul inregsitrat de acest joc in America se explica prin „nevoia de conformitate” a tinerilor care apartin unui grup de prieteni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*