Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Atentie la samburii acestor fructe! Daca aveti aceste simptome, adresati-va medicului

Daca va place sa mancati fructe trebuie sa stiti ca samburii de mere, pere, caise si ai altor fructe contin acid prusic sau cianura de hidrogen. Expertii citati de Health24.com sustin ca aceasta este diferita fata de cianura de potasiu, cunoscuta otrava. Toxicitatea ei este periculoasa in clipa cand sunt sparti acesti samburi si intra in contact cu apa, prin urmare si in timpul in care mestecati fructele.

Circa un sfert de gram de cianura este suficient pentru a provoca o moarte rapida.

Samburi toxici

Samburi toxici

Dozele din samburi sunt atat de mici incat nu prezinta niciun pericol, capacitatea ficatului fiind mai mult decat suficienta pentru a le face fata. In manualele de utilizare care sunt folosite pentru intretinerea unor aparate de centrifugare americane se recomanda scoaterea samburilor din fructe inainte de presare.

Migdalele amare si caise

Acest demers se face pentru a proteja sanatatea consumatorilor, dar si pentru a proteja companiile producatoare fata de riscul unor procese. In urma unor studii realizate in Olanda, s-a dovedit ca totusi, samburii unor fructe pot prezenta risc. O institutie cu activitate in domeniu a atras atentia consumatorilor in privinta cantitatii mari de cianura din migdalele amare si unii samburi de caise.

Potrivit Health24.com, in cazul adultilor, consumul a circa 30 de grame de samburi de caise sau de migdale amare poate fi mortal, iar dozele periculoase sunt mai mici la copii.

Trebuie spus ca samburii de caise si migdalele amare se comercializeaza ca suplimente pentru gust, de exemplu in pricomigdale. Expertii spun ca aceste cantitati sunt insa foarte mici si supuse unui control strict, care verifica daca a fost eliminata otrava. Migdalele dulci nu contin decat o doza infima de cianura.

Medicii avertizeaza ca cele mai violente reactii post-intoxicatie pot fi coma, convulsiile si chiar decesul.

Ciresele

In cazul altor fructe, precum sunt ciresele, desi sunt delicioase, ele au samburii toxici din cauza cianurii de hidrogen pe care o contin. Aceeasi substanta poate fi gasita si in samburii piersicilor si prunelor si in semintele merelor si perelor.

Simptome

Medicii atrag atentia ca printre simptomele intoxicatiei cu cianura de hidrogen se afla durerile de cap, anumite stari de confuzie, o stare de anxietate si varsaturi. Daca ati consumat astfel de samburi, aceste stari se instaleaza la aproximativ jumatate de ora dupa ingestie.

Daca dozele sunt mari ele pot sa cauzeze dificultati respiratorii, modificarea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac, insuficienta renala. Medicii avertizeaza ca cele mai violente reactii post-intoxicatie pot fi coma, convulsiile si chiar decesul.

De exemplu, cianura poate determina decesul unei persoane numai cand interfereaza cu capacitatea organismului de a utiliza oxigenul la nivel celular. Doza potential letala minima de cianura de hidrogen a fost estimata la 50 mg.

Tratamentul intoxicatiei cu cianura de hidrogen se face exclusiv in cadru spitalicesc. Se recomanda contactarea serviciului de urgenta imediat ce a avut loc ingestia substantei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*