Planta care este un adevarat aliat al ficatului
Una dintre cele cunoscute si utilizate plante in medicina naturista este rostopasca. Aceasta planta este un excelent stimulent al functiei hepatice, precum si un calmant al colicilor hepato-biliare. Potrivit fitoterapeutilor, rostopasca se foloseste cu rezultate foarte bune pentru tratarea efectelor nocive ale hepatitelor cronice, a colicilor hepato-biliare, colecistitelor si diskineziei biliare.
A fost folosita de acum cateva mii de ani, datorita calitatilor sale curative de exceptie, fiind o adevarata planta vindecatoare. In vechime, utilizarea plantei se baza pe traditia populara, insa in zilele noastre savantii au reusit sa izoleze substantele active din rostopasca, care sunt responsabile de efectele sale terapeutice.
Ce contine
Planta denumita rostopasca contine multi alcaloizi, insa trebuie sa stiti ca luata in doze mari intreaga planta este toxica. Totusi, daca este consumata in dozele corecte ea are numeroase utilizari terapeutice.
Are efect de analgezic, antimicrobian si sedativ al sistemului nervos central si este un mare aliat al ficatului.
Expertii in domeniu recomanda aceasta planta pentru tratarea afectiunilor de tip hepatic. Rostopasca este foarte indicata pentru bolile de ficat, pentru tratarea hepatitei A, hepatitei B, dar si a cirozei hepatice.
Functioneaza si ca un bun antiviral, astfel incat in cazul in care suferiti de hepatita trebuie sa stiti ca aceasta afectiune se poate ameliora ca urmare a consumului preparatelor de rostopasca.
Specialistii afirma ca aceasta planta este indicata pentru tratamentul afectiunilor biliare, care sunt cauzate de drenarea defectuoasa a bilei. Expertii sunt de parere ca in timpul tratatmentului cu rostopasca, trebuie sa evitati alimentele greu digerabile de catre ficat: carnea de porc, grasimile, prajelile, margarina, branzeturile grase, tutunul si alcoolul.
Afectiuni in care se foloseste rostopasca
Potrivit fitoterapeutilor, extractele din rostopasca au efect de antibiotic pe un mare numar de germeni patogeni. De pilda, daca aveti negi, trebuie spus ca sucul proaspat este un bun calmant al pielii.
In acest sens, va trebui sa folositi o tulpina din planta verde si sa aplicati latexul care se scurge din planta pe negi. De asemenea, rostopasca se foloseste in tratarea tuberculozei pielii, a ranilor, fistulelor, psoriazisului si fortifica parul.
Poate sa stimuleze digestia, sa creasca asimilarea in corp a unor vitamine si minerale. In scopul tratarii afectiunilor hepatice se recomanda consumul a doua-trei cani de ceai pe zi, timp de maximum o saptamana. Daca este administrata sub aceasta forma, planta poate sa aiba un efect vasodilatator coronarian si antispastic biliar.
Cum preparam tinctura de rostopasca?
In cazul in care va intereseaza tinctura, aceasta poate fi achizitionata din farmacii sau se poate prepara acasa. Pentru asta, aveti nevoie de mai multe plante uscate zdrobite si puse la macerat cu alcool timp de 10 zile.
Aceasta tinctura se poate utiliza pentru tratarea afectiunilor dermatologice precum negi, bataturi si eczeme.
Sucul de rostopasca se poate obtine din tijele de rostopasca pastrate pentru circa o zi la frigider. Locul afectat trebuie sa fie uns cu suc de planta. Expertii sustin ca acest tratament extern cu suc trebuie aplicat de mai multe ori pe acelasi loc, la intervale de cateva minute.
In plus, planta proaspata se poate folosi aplicata, in special frunzele, direct pe leziunile de la nivelul pielii.