Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Roinita te scapa de indispozitie

Planta denumita roinita este un remediu excelent pentru

  • nervi,
  • calmeaza starile tensionate si cele cauzate de anxietate si
  • are puterea de a crea o stare de buna dispozitie in caz de oboseala.

Aceasta planta este cunoscuta in popor si sub numele de melisa, mataciune sau iarba de alamai. Roinita creste acolo unde, de obicei, este mai cald, in sudul si vestul tarii, si poate fi vazuta pe coastele pietroase si insorite din padurile de stejar, de salcam sau din rariturile de fag.

Roinita

Roinita

Roinita infloreste pe la sfarsitul lunii mai si inceput de iunie si, ceea ce o distinge de alte plante medicinale, este mireasma pe care o raspandeste in juru-i si care seamana cu lamaia.

Cuprins:

    Ce se foloseste?

    In scop terapeutic, de la roinita se foloseste partea aeriana, tulpina, frunze si flori, care se recolteaza cu grija, folosind foarfeca, pentru a nu dezradacina planta care da alte tulpine.

    Roinita se administreaza in diferite afectiuni, sub forma de infuzie, vin, tinctura, pulbere ori ulei.

    Infuzia de roinita

    Infuzia de roinita se recomanda, consumata regulat, in problemele digestive asociate cu stresul, cum ar fi scaderea poftei de mancare, greata, colicile, colitele si gastritele.

    Ceaiul

    Daca este baut fierbinte, ceaiul scade febra. O infuzie usoara poate calma durerile abdominale la copii.

    Pulberea de roinita

    Trebuie sa stiti ca pulberea se obtine macinand planta, bine uscata si maruntita, in rasnita electrica de cafea. Se pastreaza in borcane de sticla, inchise ermetic si tinute in locuri intunecoase si reci. Se rasneste atat cat e nevoie pentru 14 zile, deoarece uleiurile volatile se evapora foarte rapid.

    La nevoie, se administreaza de 3-4 ori pe zi, cate o jumatate de lingurita rasa, pe stomacul gol.

    Tinctura

    Mult mai eficienta decat pulberea este tinctura de roinita, care poate fi folosita timp de doi ani de la culegerea plantei si nu de cand a fost preparata. Intr-un borcan care se inchide ermetic se pun 15 linguri de pulbere de roinita, peste care se toarna o jumatate de litru de alcool alimentar de 50 de grade.

    Borcanul se lasa la macerat timp de doua saptamani, apoi se strecoara lichidul obtinut si se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa.

    Tinctura de roinita are proprietatea de a calma starile nervoase si de a reduce simptomele bolii Alzheimer. Se recomanda cate 50 de picaturi diluate in apa de trei – patru ori pe zi.

    Vinul de roinita

    Vinul de roinita se poate prepara foarte simplu si acasa, dintr-un litru de vin natural alb in care se pun 20 de linguri de pulbere si se lasa la macerat trei saptamani, dupa care se strecoara. La nevoie, se iau cate trei linguri, inainte sau dupa masa.

    Administrat inainte de masa, vinul de roinita stimuleaza digestia, combate dispepsia, previne aparitia spasmelor tubului digestiv.

    Roinita stimuleaza capacitatea mentala, concentrarea si memoria. In perioada examenelor, elevilor si studentilor li se recomanda macar cate o ceasca de ceai fierbinte pe zi.

    Roinita este un medicament bun pentru oameni, pentru cei care o apreciaza si au incredere in calitatile ei terapeutice. Tantarii, insa, n-o apreciaza, o ocolesc din cauza mirosului.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    *