Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Regimul alimentar si implicatiile sale

Sa te hranesti cu alimente care sa cuprinda toate substantele organice si anorganice de care are nevoie organismul, este o necesitate.

Efectele unei alimentatii gresite

Regim alimentar sanatos

Regim alimentar sanatos

O ratie alimentara echilibrata consta in asigurarea unei juste acoperiri a nevoilor organismului. Daca nevoile cantitative nu se respecta si se consuma prea mult, se ajunge la obezitate. Din pacate se intampla si invers: pentru o mare parte a populatiei globului, deficienta in proteine si insuficienta caloriilor duce la degenerescenta si la disparitia prematura a celor in suferinta. Aceasta situatie este, de fapt, rezultatul subnutritiei populatiei si a alimentatiei cantitative insuficiente. In prezent, in lume, un om din opt sufera de foame.

Prin malnutritie se intelege o alimentare calitativa deficitara: de pilda, unul din doi locuitori ai planetei are foame de proteine.

La copii, adolescenti si femeile gravide, efectele malnutritiei sunt destul de grave. Dezvoltarea fizica si mintala a copilului vor fi afectate daca, in timpul sarcinii, mama este insuficient hranita si ingrijita.

Chiar daca, dupa ce naste, i se ofera o hrana echilibrata, urmarile pot fi usor de recunoscut in cazul mamelor:

  • persoane slabe,
  • imbatranite prematur,
  • nu vor avea putere de munca,
  • speranta lor de viata va fi mica.

Dupa cum se vede, hranirea nu este numai un act fiziologic, ci si un act social. Tocmai de aceea, un regim alimentar echilibrat, cantitativ si calitativ, se impune cu necesitate in perioada de crestere a organismului, cu atat mai mult cu cat dezvoltarea normala a fiecarui individ depinde, in cele din urma, de starea de sanatate a intregii societati.

Sigur ca nu intotdeauna omul dispune de conditii optime pentru realizarea unui astfel de deziderat. Ceea ce depinde insa, in exclusivitate, de propria sa vointa este formarea unui comportament alimentar corect si a unui regim de viata rational.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*