Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Prevenirea rahitismului

Rahitismul carential inseamna oase fragile sau/si deformate si, uneori,

  • convulsii,
  • pneumonii,
  • intarziere a dezvoltarii psihice, intelectuale sau motorii.

Cauza rahitismului carential

Rahitismul carential apare in copilarie, mai ales in perioadele de crestere rapida si se datoreaza unui deficit de vitamina D.

Vitamina D si rahitismul

Vitamina D si rahitismul

Preventia rahitismului

Pentru a evita aparitia rahitismului carential trebuie urmate cateva reguli de baza. Urmati aceste reguli si protejati copilul dvs. de viitoare probleme neplacute.

Exista doua metode prin care rahitismul carential poate fi prevenit. Prima dintre ele consta in asigurarea unei alimentatii corespunzatoare si sanatoase. Acest lucru poate fi facut prin:

  1. Alimentatie exclusiv la san in primele 6 luni de viata. Laptele mamei contine vitamina D intr-o forma care se absoarbe usor si se prelucreaza bine in organismul sugarului.
  2. La mare nevoie, daca pruncul nu poate beneficia de sanul mamei, oferiti-i o „formula de lapte pentru sugari”. La fabricarea acestor formule de lapte s-a adaugat si vitamina D, tocmai pentru a suplini lipsa laptelui matern. Este exclusa alimentatia pe baza de lapte praf obisnuit sau lapte de vaca.
  3. Diversificarea corecta a alimentatiei: dupa varsta de 5 – 6 luni (pentru copilul alimentat la san sau cu formula de lapte) legume si fructe variate (evitati urmatoarele legume si fructe: banane, varza, fragi, zmeura, capsuni, albus de ou, miere, sare pana la 1 an), carne, galbenus de ou, ulei, unt, faina din diverse cereale.
  4. Expunere cu prudenta si siguranta la aer si soare. Copilul poate fi scos afara din primele zile de viata; este bine sa stea la aer si la soare (cu prudenta si cu capul acoperit) cel putin 2-3 ore zilnic (chiar si la –10oC, chiar si pe ploaie sau ninsoare). Cea mai mare parte a vitaminei D naturale se formeaza in piele, sub influenta luminii soarelui!
  5. Libertate a miscarilor – imbracarea sugarului in salopeta sau in hainute lejere pentru a asigura o libertate de miscare corespunzatoare. scutecele stranse si infofolirea nu il lasa sa se miste. Acordati atentie sporita mobilitatii deoarece o mobilitate redusa limiteaza depunerea normala de calciu in oase.

Alimentatia sanatoasa si insorirea sunt foarte importante dar nu suficiente in prevenirea rahitismului. Astfel, cea de a doua varianta de preventie este constituita din consumul unui supliment cu vitamina D (poate fi D2 sau D3). Vitamina D se poate gasi in farmacii, sub forma de Vigantol, astfel:

  • De la 7-8 zile si pana la 18 luni: 500-1000 UI zilnic, in picaturi;
  • De la 18 luni si pana 13-15 ani: aceeasi doza dar numai in sezonul rece: in lunile care au litera R in componenta numelui.

Important!
Solutia de vitamina D este activa doar 30-40 de zile de la deschiderea flaconului. Nu uitati sa schimbati flaconul in fiecare luna.

In cazul in care copilul dvs. este imobilizat in ghips, nu ii administrati vitamina D. Administrarea ei se poate face dupa ce ghipsul a fost inlaturat.

Atunci cand mergeti cu puiul la mare, nu ii administrati vitamina D cu 2 saptamani inainte si dupa si nici in perioada de sedere la mare.

Copilul normal nu are nevoie de administrare de calciu. Calciul il ia din lapte, iaurt, branza de vaci, telemea si in cantitatea care ii este necesara. Evitati excesul de calciu administrat sub forma de suplimente sau comprimate pentru a evita probleme viitoare de genul pietrelor la rinichi.

Evitati administrarea injectiilor de vitamina D. Medicamentul trece in sange doar partial, forteaza ficatul sa-l prelucreze si sa-l inmagazineze. Dupa o injectie cu vitamina D, scade brusc calciul din sange si aceasta poate duce la viitoare convulsii.

Un raspuns pentru Prevenirea rahitismului

  1. Pingback: Sarurile minerale din alimentatie - Corpul Uman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*