Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cele mai importante virtuti terapeutice ale radacinii de patrunjel

In urma cu circa doua milenii, patrunjelul era folosit ca planta medicinala si chiar ii erau atribuite proprietati ezoterice.

Grecii il considerau sacru si credeau ca-i fereste de moarte. Inainte de fiecare confruntare, gladiatorii romani mancau radacina de patrunjel, considerand ca in acest fel se umplu de curaj si isi devoreaza moartea.

Radacina de patrunjel

Radacina de patrunjel

Abia din Evul Mediu, patrunjelul a devenit condiment de nelipsit din toate bucatariile.

Expertii in nutritie spun ca de la patrunjel, atat in bucatarie, cat si in scop terapeutic, se foloseste totul, atat frunzele, cat si radacina.

Excelent remineralizant

Radacina de patrunjel, un excelent remineralizant, stimulent al rinichilor, drenor al ficatului si antiviral, pe care, de regula, o folosim la ciorba, este bogata in vitamine, enzime, minerale, flavonoide si compusi aromati.

De pilda, prin fierbere, se pierd cam 50% din nutrientii pe care radacina ii contine in stare cruda, dar ceea ce ramane este mai usor absorbit de organism.

Specialistii insa, recomanda ca in scop terapeutic, radacina de patrunjel sa fie consumata in stare cruda sub forma de suc sau data prin razatoarea mica, in salata, in combinatie cu morcov, telina si alte legume ori fructe.

Trebuie sa stiti ca sucul din radacina de patrunjel se obtine cu ajutorul storcatorului electric de fructe, din radacini de patrunjel bine spalate, dar necuratate de coaja, care se spune ca este partea cea mai bogata in substante nutritive.

Trebuie ca radacinile sa fie spalate foarte bine, iar partile stricate, daca exista, se indeparteaza cu ajutorul cutitului.

Dupa stoarcere, sucul ar trebui consumat imediat dar, daca acest lucru nu este posibil, se pastreaza la rece, in borcane bine inchise, dar nu mai mult de sase ore. Un adult poate consuma zilnic intre 30, 100 ml de suc de radacina de patrunjel, combinat cu suc de morcov, in proportie de 1:4.

Lupta impotriva cancerului

Radacina de patrunjel lupta impotriva cancerului, tine alergiile sub control, iti asigura oase sanatoase, echilibreaza tensiunea arteriala prin efectul diuretic pe care il are.

Regleaza digestia

Expertii spun ca o cana cu decoct din radacina de patrunjel, bauta cu 10, 15 minute inainte de fiecare masa, scade pofta de mancare, regleaza digestia si elimina surplusul de apa din tesuturi.

In plus, decoctul favorizeaza activitatea rinichilor si ajuta la eliminarea microlitiazei.

Radacina de patrunjel este un puternic antioxidant

Bogata in vitamina C, A si in vitamine din complexul B, toate cu efect antioxidant, radacina mai contine o substanta cu efecte exceptionale de anihilare a radicalilor liberi, numita apigenina care are capacitatea de a stopa procesele de imbatranire a tesuturilor, previne sclerozarea vaselor de sange si ajuta la relansarea activitatii hormonale.

In acest scop, se administreaza sucul din radacini de patrunjel nedecojite, cate 50 ml pe zi, in cure de 30 – 60 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*