Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Prevenirea si combaterea bolilor digestive

Cariile si igiena dentara

La nivelul cavitatii bucale sunt destul de raspandite cariile dentare, care se formeaza sub actiunea diferitilor microbi si progreseaza in interiorul dintilor, distrugandu-i partial sau total.

Acestea sunt adevarate focare de infectie, provocand inflamatii, amigdalite, abcese locale sau infectarea la distanta a unor organe importante ca inima, ficatul, rinichii, etc.

Problema cariilor dentare se poate evita respectand regulile de igiena dentara, acordand o atentie deosebita spalarii dintilor:

  • spalarea dintilor din fata de jos in sus;
  • spalarea laterala a dintilor de sus in jos;
  • spalarea fetei masticatoare a maselelor.

Iata de ce este importanta profilaxia cariilor dentare prin spalarea regulata a dintilor. Tot ca o regula de igiena se recomanda si evitarea spargerii intre dinti a unor obiecte tari care pot distruge smaltul dentar, permitand infectarea si formarea cariilor dintilor.

Sfaturi utile pentru alegerea alimentelor

Pentru a evita actiunea diversilor factori de risc asupra corpului omenesc pe langa respectarea regulilor de igiena se impune luarea unor masuri de prevenire a imbolnavirii:

  1. cumpararea alimentelor doar din magazine specializate, unde se respecta in mod obligatoriu regulile de igiena;
  2. verificarea termenului de garantie inscris pe fiecare produs alimentar preambalat pe care il cumparati;
  3. pastrarea, prepararea si consumarea alimentelor in conditii stricte de igiena;
  4. igiena perfecta a mainilor in momentul servirii mesei, precum si a cavitatii bucale dupa fiecare masa.

Intre bolile care afecteaza celelalte nivele ale aparatului digestiv mentionam:

  • parazitozele intestinale (oxiuriaza, ascaridioza, teniaza etc.),
  • infectiile digestive nespecifice (gastrita, enterocolita, apendicita) si
  • bolile infectioase transmisibile specifice (febra tifoida, dizenteria, hepatita epidemica, poliomelita si toxiinfectiile alimentare) produse de agenti patogeni precum bacterii patogene, virusuri etc.
Prevenirea bolilor digestive

Prevenirea bolilor digestive

Prevenirea imbolnavirilor digestive se face prin masuri igienice de evitare a contactului cu sursele de infectie sau infestatie, care sunt destul de numeroase si complicate, vaccinare preventiva (in febra tifoida, poliomelita, hepatita epidemica etc.).

Tratarea acestor boli se face de catre medic, in unele fiind obligatorie internarea la spital.

Dintre organismele microscopice capabile sa produca boli ale sistemului digestiv mentionam bacteria holerei si amiba dizenteriei.

Sfaturi de calculare a kilocaloriilor

Zilnic, organismul uman are nevoie de toate substantele anorganice si organice din care este alcatuit, precum si de o anumita cantitate de energie rezultata din arderea nutrimentelor. Aceste nevoi sunt variabile si depind de varsta fiecarui individ si de efortul depus.

Nevoile cantitative se masoara in kilocalorii sau in kilojouli.

Nutrimentele furnizeaza prin ardere urmatoarea energie:

  • un gram de glucide sau un gram de proteine furnizeaza 4,1 kcal (17 kj.)
  • un gram de lipide furnizeaza 9,3 kcal(37 kj.)

ATENTIE!
Pentru a ne orienta mai usor in alegerea diverselor produse este bine sa examinam cu atentie datele inscrise pe ambalajele acestora cu privire la continutul si valoarea lor energetica.

STIATI CA?

In timpul vietii sale, pentru a se hrani, omul consuma un timp egal cu 4 ani si ca zilnic se consuma circa 2000g. alimente, din care, dupa prelucrare a lor in tubul digestiv, se elimina 200-400 grame excremente?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*