Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cum se prepara ceaiul de cimbru, bun pentru astm si reumatism?

Una dintre plantele cu capacitati medicinale, care este des folosita in tara noastra este cimbrul. Aceasta planta este de fapt un condiment, care are numeroase proprietati antiseptice, antifungice, bactericide, antihelmintice, astringente, stomahice, antidiareice, carminative, coleretice, expectorante, antireumatice.

In plus, cimbrul este un bun antinevralgic. Specialistii spun ca pentru scopuri terapeutice se utilizeaza partea aeriana a plantei, care va fi culeasa pe timp insorit. Care2.com scrie ca din cimbru proaspat puteti prepara foarte usor, acasa, un sirop eficient in numeroase afectiuni.

Ceai de cimbru

Ceai de cimbru

Daca vreti sa va preparati singuri un sirop de cimbru, veti avea nevoie de planta proaspata, pe care o umeziti usor inainte de a o introduce in borcan, si de 1 kilogram de zahar nerafinat. Pentru a obtine un rezultat bun, va trebui sa alternati straturile de cimbru cu zahar, avand grija ca ultimul strat sa fie de zahar.

Este recomandat sa inchideti ermetic borcanul si sa il lasati la macerat, la soare, pentru circa 21 de zile, dupa care se separa zaharul de planta. Mai intai va trebui ca crengutele de cimbru sa le clatiti in putina apa, pe care mai apoi o adaugati peste sirop.

Ceaiul de cimbru poate fi folosit si ca dezinfectat al gurii sau pentru a face gargara

Expertii sunt de parere ca siropul astfel obtinut se pune la fiert, la foc mic, pana cand se evapora apa. Se lasa la racit, dupa care se pune in sticlute mici, inchise la culoare si inchise ermetic. Trebuie ca acest amestec sa se pastreze in locuri ferite de lumina, racoroase.

Pentru o buna administrare, trebuie sa se ia cate 4-5 lingurite zilnic in caz de: raceala, gripa, laringita, astm, bronsita, apoplexie, scleroza in placi, atrofie musculara, reumatism si entorse.

Medicii spun ca ceea ce consumi dimineata iti influeteaza starea fizica si psihica din ziua respectiva. Unele persoane fac apel la o cafea sau un shake insa ati putea sa demarati ziua cu o ceasca de ceai de cimbru.

Potrivit specialistilor, ceaiul de cimbru este energizant si va ajuta sa aveti o stare reconfortanta pe durata intregii zile, in plus, iti alunga tusea matinala, iar stomacul va fi mai linistit.

Substantele continute de cimbru au capacitatea de a stimula expectoratia, calmeaza mucoasele iritate si fluidifica secretiile.

In cimbru, timolul reprezinta principala substanta activa a cimbrului – are un puternic efect antimicrobian. El are capacitatea de a inhiba aderarea si dezvoltarea bacteriilor la mucoasele tractului respirator, fiind util in tratamentul afectiunilor hepato-biliare si al parazitozelor intestinale.

Trebuie sa stiti ca ceaiul se poate prepara dintr-o lingurita de planta uscata oparita cu 250 ml de apa. Va trebui sa il lasati la infuzat 10 minute si se bea cu inghitituri mici. Ca urmare a proprietatilor antimicrobiene, ceaiul de cimbru poate fi folosit si ca dezinfectat al gurii sau pentru a face gargara.

Acesta nu este bine sa fie folosit in cazul in care o persoana sufera de gastrite, enterite sau esofagite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*