Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Pastele fainoase si cartofii fierti: beneficii

Alimente precum fainoasele fierte si racite contin o forma de amidon cu efecte benefice asupra corpului. Dr. Denise Robertson, expert in nutritie la University of Surrey, Marea Britanie, studiaza de multi ani efectele acestui amidon asupra sanatatii umane.

Paste fainoase beneficii

Paste fainoase beneficii

Amidonul normal

Potrivit BBC, amidonul obisnuit, dar si cel care manifesta o rezistenta sunt polizaharide si foarte similare ca structura, insa au efecte diferite asupra organismului uman.

Expertul spune ca amidonul normal este format din molecule de glucoza, care sunt descompuse in moleculele componente, iar acestea sunt absorbite rapid. Totusi, ce nu este folosit pentru producerea de energie, este transformat in grasime care se depoziteaza.

Expertii sunt de parere ca absorbtia rapida a glucozei in sange poate cauza majorarea glicemiei si o crestere brusca a secretiei de insulina, acesta fiind de fapt un hormon care reduce nivelul glucozei in sange.

Prin descacarea mare de insulina se dimionueaza nivelul glucozei in sange, aparand iar senzatia de foame, pe care multi oameni au tendinta sa o combata mancand ceva dulce, ceea ce duce iar la cresterea glicemiei si ciclul se reia.

Amidonul normal: alimente

Amidonul normal care se gaseste in painea alba si pastele fainoase calde este absorbit rapid de organism, asa ca glicemia va putea sa creasca aproape tot atat de rapid ca si cand am consuma aceeasi cantitate de glucide, daca vom consuma un pahar de bautura indulcita.

Amidonul rezistent

Amidonul rezistent se gaseste in alimente precum bananele, in unele leguminoase, precum si in fulgii cruzi de ovaz!

Potrivit cercetatoarei, dupa asemenea cresteri bruste ale glicemiei si nivelului de insulina, urmate de scaderi bruste ale glicemiei celulele corpului devin mai putin sensibile la actiunea insulinei.

Astfel, mecanismul reducerii glicemiei de catre insulina devine mai putin eficient, iar treptat corpul poate prezenta niveluri tot mai mari ale glicemiei. Expertii sustin ca vorbim aici de aparitia diabetului tip 2, o boala care devine azi tot mai raspandita.

Amidonul rezistent are un alt comportament in organism si anume lanturile sale de glucoza nu mai sunt descompuse in intestinul subtire, iar absorbtia glucozei in singe se va face mai lent. De aceea, nivelul de insulina nu mai creste asa de mult si ne vom simti satui pentru o perioada mai indelungata. Potrivit expertei britanice, amidonul nedigerat in intestinul subtire trece in intestinul gros, unde joaca rolul fibrelor alimentare si este fermentat de bacteriile din intestin.

El este transfomat in acizi grasi cu lant scurt, iar acestia au diferite efecte pozitive: prevenirea afectiunilor de inima si chiar reducerea tensiunii arteriale.

Amidonul rezistent: alimente

Pe de alta parte, amidonul rezistent se gaseste in mod natural in alimente precum bananele, in unele leguminoase, precum si in fulgii cruzi de ovaz. Gatirea unor alimente fainoase, urmata de racirea lor, le mareste continutul de amidon rezistent.

Testele arata faptul ca pastele fainoase lasate sa se raceasca si apoi reincalzite provoaca cresteri mult mai mic ale glicemiei si secretiei de insulina, comparativ cu pastele proaspat fierte si servite calde. De aceea, consumul de paste fainoase reci, de cartofi fierti ori copti si raciti ar putea avea efecte bune asupra organismului.

Aceste alimente ar tine de foame mai bine decat daca sunt mancate fierbinti si ar ajuta la prevenirea diabetului, datorita continutului de amidon rezistent, considera dr. Robertson.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*