Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Painea neagra iti poate face rau. Iata cum sa te protejezi

O alimentatie sanatoasa presupune sa inlocuiti painea alba cu painea neagra sau cu painea de secara. Totusi, este necesar sa stiti ca peste 70% din painea neagra de pe piata din tara noastra contine coloranti si diverse substante nocive organismului.

Unii specialisti sustin ca ar fi bine sa o preparati in casa, insa daca preferati sa o cumparati, atunci trebuie sa fiti cu mare bagare de seama.

Paine de secara

Paine de secara

Potrivit afirmatiilor unor brutari din zona Olteniei, painea poate avea o culoare inchisa, care provine din substantele care de fapt nu ar trebui sa fie plasate in paine. Se mai adauga cafea, cacao, culoranti naturali, dar si artificiali din abundenta, vin rosu, si multe altele, sustin specialistii. Nici painea de secara nu este prea departe de cea neagra.

Marea majoritate a painii de secara contine doar 30% faina de secara, iar consecintele pe termen lung pot fi nocive pentru organsimul care o consuma.

Marea problema este ca nu se stie exact ce cantitate de faina se foloseste la fabricarea painii, deoarece dupa coacere, acest aspect nu se mai poate determina cu precizie.

Iata mai jos cum puteti recunoaste o paine neagra sau de secara contrafacuta chiar la voi acasa:

Testul colorantilor

Trebuie sa asezati o felie de paine neagra sau de secara intr-un castron cu apa. In cazul in care apa se coloreza, inseamna ca painea contine coloranti. Drept urmare ar fi mai bine sa incercati alt producator de paine si sa fiti mai atenti la ceea ce contine produsul, cand il cumparati.

Greutatea si densitatea

Trebuie sa stiti ca painea neagra si de secara este mult mai compacta, avand o structura mai densa. Prin urmare, doua paini identice ca marime, una alba si una neagra, trebuie sa fie diferite ca greutate. Cea neagra trebuie sa fie mai grea, iar ambele este necesar sa aiba pori adanci si sa fie mult mai mica decat cea alba.

Expertii in nutritie sustin ca cele mai multe sortimente de paine procurate din comert contin conservanti.

Painea de casa, coapta la cuptor sau la aparatele moderne de copt lansate pe piata, este cea mai sanatoasa. Specialistii ne anunta ca o paine de casa este nutritiva, daca se prepara din faina de grau asa cum s-a obtinut acesta dupa macinare la moara.

S-a observat ca painea preparata din faina neagra isi poate pastra calitatile si prospetimea fara conservanti sau alte adaosuri.

O portie de paine de casa poate fi preparata din 500 g faina neagra, o lingurita de drojdie de bere, 300 ml apa, o lingurita rasa de sare si din doua linguri de ulei de masline. Cand s-a racit, painea se inveleste intr-o panza de bumbac si se poate servi proaspata, iar beneficiile sale pentru organismul uman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*