Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

De ce sunt mai sanatosi morcovii fierti decat cei cruzi?

Un expert in nutritie, Lesley Regan din Marea Britanie a aratat recent ca, daca sunt pregatiti la temperatura inalta, morcovii sunt mai bine absorbiti, adica mai sanatosi. Betacarotenul reprezinta cel mai important element continut de morcovi, un antioxidant, din momentul cand a ajuns in corp este transformat in retinol. Potrivit ultimelor studii, in cazul in care este fiert, morcovul pare a fi mai util organismului uman.

Morcovi fierti

Morcovi fierti

Profesorul Lesley Regan a efectuat un experiment simplu, intr-un laborator al Institului de Cercetare Alimentara din Marea Britanie. Specialistul a amestecat cativa morcovi si le-a trecut printr-un mecanism care imita perfect intestinele umane.

Imediat dupa trecerea a unui interval de 12 de minute, timp in care morcovii au trecut prin asa-zisul „stomac”, profesorul Regan a prelevat ultimele ramasite ale legumei si le-a analizat.

Ce concluzii s-au desprins din cercetare?

Expertul spune ca in cazul in care uleiul devine mai inchis la culoare, cu atat mai mult betacaroten este disponibil pentru a fi absorbit de catre corp. Cercetarea mai arata faptul ca exista mai mare absorbtie a betacarotenului in cazul morcovilor fierti decat in cazul morcovilor cruzi.

In plus, savantul a aratat ca morcovul este mai usor de mestecat, iar corpului ii este mai usor sa-l digere. Ca urmare a fierberii, 60% din betacaroten este absorbit de corp, fata de numai 5 procente pentru morcovii aflati in stare naturala.

Morcovii fierti si trecuti prin blender se pare ca sunt cei mai buni, intrucat betacarotenul pe care il contin este absorbit in procent de 90%, mai spun specialistii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*