Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Meduzele in alimentatie

Daca va tenteaza un sendvis cu meduze, trebuie sa stiti ca ONU a recomandat dezvoltarea de produse alimentare pe baza de meduze pentru a contracara proliferarea acestor gelatinoase. Deja, meduzele sunt consumate frecvent in restaurantele din Asia. „In cazul in care nu reusiti sa le combateti, atunci ar fi bine sa le mancati!”, ne sfatuiesc expertii in nutritie.

Meduze comestibile

Meduze comestibile

Un asemenea mod de lupta contra proliferarii meduzelor ar putea sa limiteze efectele nocive ale pescuitului excesiv, care ameninta cu disparitia mai multe specii de pesti. Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) evoca un ocean de meduze care este pe cale sa inlocuiasca un ocean de pesti.

Expertii sunt de parere ca pescuitul intensiv, care face sa dispara marii pradatori marini, este unul din factorii care explica aceasta proliferare a meduzelor. De aici se genereaza un cerc vicios, mai ales pentru ca meduzele se hranesc cu icre si puiet de peste.

Potrivit specialistilor, meduzele au repercusiuni considerabile asupra icrelor si a puietului de peste, fie direct, fie pentru ca ele intra in concurenta cu alte specii pentru obtinerea hranei.

O situatie explicata de Daniel Pauly si Philippe Cury in lucrarea lor „Mananca-ti meduzele!”. Cei doi savanti fac referire la faptul ca meduzele sunt gatite in Asia de Sud-Est fie in supe, fie in salate de peste doua milenii.

De pilda, specia exploatata in China este Rhopilema esculentum, o meduza de talie mare care este utilizata si in medicina traditionala pentru tratarea bronsitelor sau a hipertensiunii arteriale.

Nu toate meduzele sunt bune de mancat!

Nutritionistii spun ca acest tip de meduza este cel mai gustos si cel mai scump dintre cele 12 tipuri de meduze comestibile care sunt crescute in lume. Peste 400.000 de tone de meduze sunt capturate anual de China, Indonezia, Japonia, Malaysia, Filipine si India.

Trebuie spus ca nu toate meduzele sunt comestibile. „Cele din specia Pelagia, foarte urzicatoare, pe care le intalnim masiv pe coastele Mediteranei, nu sunt comestibile. Veninul lor este mult prea puternic pentru om”, mentioneaza biologul Delphine Thibault-Botha, de la Institutul Mediteraneean de Oceanologie.

In schimb meduzele pe care le regasim pe coastele provinciei Bretagne, din familia rhizostoma, sunt comestibile. Ele sunt bogate in proteine si in glucide.

Mai trebuie spus ca totusi, meduzele filtreaza o cantitate enorma de apa din mare – ele sunt compuse din lichid in proportie de 98% – si pot fi atinse de o concentratie puternica de metale grele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*