Malaiul – beneficii
Cuprins:
Unul dintre cele mai folosite alimente in tara noastra este malaiul, foarte intalnit in bucataria romaneasca. Acesta poate inlocui produsele de panificatie si poate oferi multe beneficii omului sanatos, cat si celui care sufera de boli grave.
Un aliment traditional cum e mamaliga a fost deseori subiect de studiu al specialistilor. Fierturile de porumb au fost apreciate inca din timpuri stravechi, iar cercetarile au evidentiat ca media de viata a triburilor amerindiene care se hraneau cu porumb crud era mult mai mare decat a altor comunitati invecinate, care nu aveau parte de acest aliment.
Malaiul – Proprietati
S-a observat ca in boabele de porumb se gasesc substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, foarte importante pentru sanatatea organismului, deoarece se absorb in intestin cu mare usurinta.
Odata ajunsi in sange, se transforma in hidroxiacizi care vor purifica sangele de unele substante toxice. Potrivit expertilor in nutritie, efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, diminuand riscul la insuficiente si ciroze hepatice.
In cazul popoarelor unde se consuma zilnic terci de malai, incidenta bolilor hepatice este de 10 ori mai mica, iar copiii au o dezvoltare mai buna.
Edocrinologii apreciaza ca daca veti consuma in fiecare zi mamaliga, se va diminua cu circa 60% riscul de boli psihice generate de disfunctii tiroidiene. Pe de alta parte, expertii spun ca mamaliga regleaza concentratia de glucoza in sange, fiind de folos diabeticilor. Malaiul poate diminua colesterolul din sange, scazand astfel riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct.
Malaiul revitalizeaza functiile sexuale
Malaiul are capacitatea de a revitaliza functiile sexuale, in special feminine. Studiile efectuate de antropologi in regiunea Bran-Rucar, indica faptul ca 9% din femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariana foarte intensa, manifestata si prin prelungirea vietii sexuale chiar si dupa virsta de 72 de ani.
Malaiul si longevitatea
In plus, consumul de mamaliga este raspunzator si de longevitate. Multa lume crede ca mamaliga ingrasa, insa specialistii sustin ca mamaliga moale are de patru ori mai putine calorii fata de paine, iar cea vartoasa are jumatate din caloriile painii.
In vechime, pentru a se evita pelagra, era suficient consumul zilnic de mamaliga cu o jumatate de litru de lapte si un ou.
Mamaliga era la loc de cinste printre leacurile vechi. In popor, unul din adjuvantele cu o eficienta incredibila in pneumonie este tot faimoasa mamaliga. Va trebui sa lasati sa se raceasca, cat poate suporta pielea, dupa care se intinde pe zona pieptului intr-un strat de doua degete pe torace si se tine 15 minute, dupa care se inlatura, iar pielea se sterge cu un tampon inmuiat in spirt camforat.
Cataplasma cu mamaliga calda e buna si in bronsite, gripa, tuse cronicizata
Gastrita hiperacida si ulcerul sunt ameliorate de consumul de mamaliga calda in loc de paine!
Tratamentul cu mamaliguta este util si persoanelor care sufera de obezitate, mai ales ca acest aliment confera o senzatie de satietate extrem de rapida, ca urmare a fibrelor alimentare din compozitia sa.
Cercetarile au indicat faptul ca la cei care consuma regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi ingrasarea, somnolenta, lipsa de tonus fizic si mental, sunt reduse considerabil.
Ulcerul si consumul de malai
De pilda, gastrita hiperacida si ulcerul sunt ameliorate de consumul de mamaliga calda in loc de paine. Expertii spun despre malai ca acesta poseda un efect de reducere a aciditatii, si o actiune usor calmanta, sedativa.
Cercetarile de biochimie alimentara au aratat ca mamaliga consumata frecvent amelioreaza boli ca reumatismul, diabetul, menstruatiile dificile cu sangerari abundente, anexita si metroanexita, litiaza renala, hepatita.
Moduri de preparare ale malaiului
In mod traditional, malaiul se poate prepara in multe feluri: turta in spuza, malai in test, malai in tava, terci, pasat, bulz, chitac si cocartau. De asemenea, porumbul se mai mananca si fiert in oala, fript la spuza sau facut floricele la tigaie.
Mamaliga e si ea de doua feluri: pripita si fiarta. Mamaliga pripita o mananca mai mult orasenii si se prepara punand malai putin cate putin in apa sarata fierbinte, asa incat mamaliga sa fiarba in mod egal toata. La sate, mamaliga vartoasa nu se taie cu cutitul, ci cu sfoara. Terciul de malai nu e altceva decat mamaliga pe jumatate lichida, pe care o mancau copiii cu placere cu felii de branza sau zeama de prune. Pasatul este tot un fel de terci, insa malaiul din care e facut e mai grunjos, mai mare si mai tare la fir.