Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Lumina telefoanelor inteligente – efecte

Telefoanele inteligente au ajuns sa faca parte integranta din viata oamenilor, insa deseori acestea aduc si neplaceri. De pilda, oamenii de stiinta sustin ca lumina albastra emisa de telefonul mobil afecteaza vederea si somnul.

Conform datelor unor cercetari efectuata in SUA, lumina de culoare albastra se inscrie in spectrul luminii emise de Soare, iar oamenii sunt expusi ei in fiecare zi. Expunerea pe timpul noptii la lumina albastra, care este emisa de telefoanele inteligente, tablete si laptopuri poate determina probleme destul de grave pentru vedere.

Lumina telefoanelor - efecte

Lumina telefoanelor – efecte

Expunerea la acest tip de lumina poate avea consecinte asupra productiei de melatonina, un hormon care regleaza trecerea organismului din starea de veghe in cea de somn.

Daca nivelul de melatonina si ciclul somnului sunt dereglate, se majoreaza riscul de a dezvolta o serie de maladii, de la depresie la cancer.

Degenerarea maculara, produsa de smartphone-uri?

Expertii de la Organizatia American Macular Degeneration Foundation spun ca ecranele dispozitivelor folosesc lumina albastra pentru ca este foarte puternica si permite folosirea aparatelor si cand este soare puternic.

S-a observat ca prejudiciile pe care o astfel de lumina albastra le poate aduce ochilor sunt importante.

Organizatia American Macular Degeneration Foundation, care se ocupa de problemele privind degenerarea maculara, a anuntat ca lumina albastra poate fi o cauza acestei boli, care duce la pierderea capacitatii de a vedea clar obiectele.

Multe cercetari au aratat ca acest efect negativ se manifesta cand sursa de lumina albastra este tinuta foarte aproape de ochi. Pe de alta parte, un specialist in oftalmologie din SUA a declarat ca a tratat pacienti in jurul varstei de 35 de ani cu o vedere incetosata, similara cu cea a batranilor de peste 70 de ani, care sufera de cataracta.

Specialistul precizeaza ca raportarea sa nu poate fi considerata o dovada clara referitoare la conexiunea dintre telefoanele mobile si cataracta, insa inca se studiaza acest aspect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*