Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Lipsa vitaminei D – efecte

Vitamina D este foarte importanta pentru buna functionare a corpului uman, deoarece productia sa este stimulata prin expunerea la lumina naturala si joaca un rol esential in absorbtia calcului.

Trebuie spus ca aceasta vitamina este foarte eficienta in prevenirea unui cancer care ataca mare parte dintre barbati, in special din randul fumatorilor.

Conform unui studiu realizat la Centrul Spaniol de Cercetare a Cancerului, deficienta de vitamina D ii transforma pe barbati in victime sigure in fata acestei boli.

Lipsa vitamina D - efecte

Lipsa vitamina D – efecte

Cercetarea mentionata a fost efectuata pe circa 2.000 de bolnavi cu cancer de vezica si tot atatia oameni sanatosi, carora li s-au masurat nivelul de vitamina D.

Expertii care i-au monitorizat pe oameni au tras concluzia ca persoanele dintai aveau semnificativ mai putin din acesta vitamina in corp fata de primii, ceea ce ii facea de doua ori mai vulnerabili in fata acestei afectiuni.

Principalul simptom este urinarea in sange

Potrivit medicilor, motivul ar fi ca vitamina D este mai mult un hormon decat o vitamina si are proprietati adaptogene, capabile sa contracareze efectele factorilor perturbatori precum stresul, fumatul, alimentatia bogata in grasimi, medicamentele in exces.

Expertii mai afirma ca la barbati, cancerul de vezica urinara reprezinta a patra cea mai frecventa afectiune oncologica, din lume, iar la femei, ocupa pozitia a noua.

Specialistii atrag atentia ca principalul simptom este urinarea cu sange, insa boala este greu de depistat in lipsa unor programe de screening. Cu toate acestea, un mod eficient de a descoperi acest cancer este ecografia abominala, mai spun expertii in acest domeniu.

Persoanele care se expun regulat la razele soarelui nu au nevoie de suplimentarea vitaminei D, intrucat lumina solara asigura sinteza acestei vitamine la nivelul pielii.

Totusi, pentru cei care nu stau la soare, iata cele mai bune surse de vitamina D:

Cele mai bune surse de vitamina D

Uleiul de peste

Uleiul de peste, in special uleiul de ficat de cod, este cea mai buna sursa alimentara de vitamina D. O lingura din acest produs acopera 300% din valoarea zilnica recomandata de calciferol, chiar daca este ocolit in general, din pricina gustului puternic si mirosului specific.

Somonul

Grasimile esentiale care se regasesc in carnea de somon recomanda acest aliment in cadrul unei diete echilibrate, insa tot somonul este si o sursa importanta de vitamina D. De altfel, o singura portie de somon asigura necesarul zilnic al acestei vitamine. Alte tipuri de carne de peste ce furnizeaza o cantitate importanta de vitamina D sunt carnea de ton, sardine, pisica de mare sau macrou.

Laptele

Laptele este o alta sursa excelenta de vitamina D un pahar furnizeaza un sfert din doza zilnica recomandata de vitamina D.

Cerealele

O buna parte din cerealele comercializate sunt fortificate cu vitamina D. Verificati informatiile nutritionale inscrise pe cutiile de cereale, unde figureaza prezenta acestei vitamine importante.

Ouale

Galbenusul de ou contine o anumita doza de vitamina D, insa specialistii recomanda consumul oului intreg, pentru fixarea optima a vitaminei.

Sucul de portocale

Alaturi de cereale, sucul natural de portocale este comercializat de cele mai multe ori in varianta imbunatatita cu vitamina D. O cana cu suc de portocale aduce 50% din necesarul zilnic de vitamina D.

Ciupercile

In general, ciupercile contin si ele o concentratie semnificativa de vitamina D, cantitatea variind in functie de fiecare varietate in parte. Ciupercile Shitake (numite si ciupercile anti-cancer) sunt deseori recomandate pentru suplimentarea aportului vitaminei D in dieta zilnica.

Margarina

Numeroase tipuri de margarina sunt fortificate cu o serie de vitamine, prin care se numara si cele de tip D. O lingura de margarina contine circa 60 UI de vitamina D.

Ficatul de vita

Ficatul de vita este unul dintre organele comestibile care suplimenteaza aportul zilnic de vitamina D, circa 15 UI pentru o portie de 100 g.

Branza elvetiana

Aproximativ 28 de grame de branza elvetiana contin 12 UI de vitamina D.

Soia

Numita si planta-minune sau biftec vegetal, soia este si ea o sursa importanta de vitamina D, indiferent de forma in care este consumata (tofu, lapte etc).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*