Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cereala cu mari cantitati de aminoacizi esentiali

Una dintre cele mai la moda cereale este cea denumita Kaniwa sau „Chenopodium pallidicaule” sau noua quinoa, care isi are originea in zona Muntilor Anzi. Ea contine multi nutrienti, fiind bogata in proteine, fibre, fier, calciu si are un gust similar nucilor.

Expertii in domeniul nutritional sunt de parere ca semintele de kaniwa sunt utile pentru corp. In vechime, acestea se inscriau in alimentatia de baza a populatiei incase, datorita abilitatii sale de a creste si a se dezvolta in climate neprielnice.

Kaniwa

Kaniwa

Ce contin semintele de Kaniwa

Culoarea acestor seminte este de brun-rosiatic, iar ca aspect ele sunt cam la 50% din dimensiunea semintelor de quinoa. In cazul in care veti cauta un aliment bogat in proteine si fibre, insa care sa aiba putine in grasimi, kaniwa poate fi o alegere foarte indicata. Ea contine putin mai multe proteine decat quinoa si are cantitati notabile de aminoacizi esentiali, ca de exemplu lizina.

Aceasta cereala andina nu are deloc gluten, asa ca ea este foarte buna pentru cei care au parte de intoleranta la aceasta proteina. Cam o jumatate de ceasca de kaniwa gatita contine 7 grame de proteine, 4 grame de fibre si numai 160 de calorii, fiind o sursa de antioxidanti, vitamina B, fibre, fier, calciu si zinc.

In plus, la aceste cereale flavonoizii sunt unii dintre cei mai studiati antioxidanti. Kaniwa contine din plin flavonoizi precum isorhamnetin si quercetina.

Acesti flavonoizi sunt foarte utili pentru corp deoarece au efect impotriva imbatranirii asupra pielii, previn bolile cardiovasculare, au capacitatea de a inhiba dezvoltarea unor bacterii si virusuri si pot diminua riscurile unor anumite boli inflamatorii.

Cum se consuma

Daca vreti sa gatiti seminte de kaniwa, trebuie sa tineti cont de faptul ca la o cana de seminte se adauga doua cani de apa, se da in clocot, apoi se fierbe acoperit timp de 15-20 de minute, pana in clipa cand toata apa este absorbita.

Fata de quinoa, semintele de kaniwa nu au invelisul de saponina, asa ca nu va trebui sa le clatiti inainte de gatire. Aceste cereale se pot gati ca pilaf sau se pot adauga la salate reci, supe, tocane si se combina foarte bine cu pestele.

In plus, kaniwa se poate macina in faina, asa ca se poate folosi ulterior la paine sau chiar si la pregatirea ciocolatei calde.

Cum se prepara budinca de kaniwa?

Care2.com scrie ca aceste cereale, kaniwa, se pot utiliza locul fainii sau a pesmetului la pregatirea, prajirea pestelui sau a carnii. Daca vreti sa aveti parte de un mic mic dejun delicios, trebuie sa amestecati kaniwa cu lapte de migdale, o scortisoara macinata, migdale macinate si stafide.

Daca vreti sa va preparati o budinca de kaniwa aveti nevoie de un sfert de cana de kaniwa, un baton scortisoara, 4 cuisoare, o cana apa, ¾ cana faina, ¾ lapte praf, 1 galbenus si o cana de zahar brun. Va trebui ca intr-o tigaie mica amestecati kaniwa, scortisoara, cuisoarele si apa, apoi sa le dati in clocot si sa le fierbeti pana se absoarbe toata apa. Luati de pe foc si lasati sa se raceasca.

In plus, intr-o alta oala va trebui sa combinati faina cu o cantitate mica de lapte si amestecati incontinuu pana obtineti o pasta si dispar cocoloasele.

Trebuie sa adaugati apoi restul de lapte, galbenusul si zaharul. Dati la foc mic spre mediu, iar compozitia se va ingrosa si atunci e momentul sa adaugati kaniwa fiarta. Este indicat sa luati oala de pe foc si transferati continutul in boluri mici, pentru a se raci mai repede si a fi degustata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*