Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Te pot ingrasa inlocuitorii sintetici ai grasimilor?

Inlocuitorii sintetici ai grasimilor, gasiti in chips-urile „dietetice” si alte alimente ce promit putine calorii, contribuie mai mult la ingrasare si chiar obezitate fata de produsele obisnuite, dupa cum arata un studiu publicat de Asociatia Americana de Psihologie.

Cercetarile savantilor de la Universitatea Purdue neaga ideea general adoptata, potrivit careia mancarea care nu contine grasimi adevarate, ci unii substituti, este buna pentru dieta.

Indulcitori grasimi in dieta

Indulcitori grasimi in dieta

„Cercetarea noastra a aratat faptul ca inlocuitorii interfereaza cu abilitatea corpului de a procesa mancarea consumata, ceea ce poate duce la o folosire inadecvata a caloriilor si la crestere in greutate”, afirma dr. Susan Swithers, conducatorul studiului, pentru ScienceDaily.

Acesta a folosit soareci de laborator care au fost hraniti fie cu alimente bogate in grasimi, fie cu unele asa-zise dietetice.

Jumatate din ei au fost alimentati cu chipsuri cu destule grasimi si calorii. Cealalta jumatate a primit o hrana alternanta, cand grasa, cand dietetica.

Cartofii dietetici sunt facuti cu olestra, o grasime sintetica care are zero calorii si trece prin corp nedigerata.

In urma studiului s-a observat ca soarecii care beneficiasera de o alimentatie alternanta si-au crescut mai mult masa corporala, au consumat mancare in exces si au dezvoltat mai mult tesut gras.

In plus, animalele nu au mai reusit sa slabeasca nici macar dupa ce chipsurile slabe le-au fost retrase din alimentatie.

„Bazandu-ne pe aceste date, se poate spune ca o dieta saraca in calorii si grasimi este o solutie mult mai buna pentru slabit decat una bazata pe grasimi artificiale”, spune Swithers.

Cu toate acestea, expertul mai spune ca este destul de greu sa compari studiile pe soareci cu raspunsul organismului uman, chiar daca ambele mamifere au raspunsuri asemanatoare la hrana.

Cum ne zapacesc organismul grasimile sintetice?

Potrivit specialistilor, mancarea cu gust usor dulce sau gras indica un numar mai mare de calorii, iar gustul declanseaza un raspuns major din partea corpului, inclusiv saliva in exces, secretii hormonale si reactii metabolice.

Mai mult, substitutii interfereaza cu ceea ce corpul asteapta sa primeasca si il fac sa fie confuz.

Studiile referitoare la zaharina si alti indulcitori artificiali arata ca acestea pot ingrasa. Folosirea lor a crescut foarte mult in ultimii 30 ani, din cauza fricii de obezitate. Dieteticienii spun insa ca produsele artificiale nu sunt o solutie.

Potrivit specialistilor, cel mai bine este sa mananci natural, alimente cu mai putine grasimi si zahar, fara sa apelezi la factori sintetici care sa le inlocuiasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*