Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Importanta sodiului pentru hidratarea organismului si surse de sodiu

Daca va simtiti mai tot timpul obositi, asta ar putea insemna faptul ca aveti o carenta de sodiu in corp, sustin specialistii. Sodiul reprezinta un electrolit foarte important pentru sanatatea celulelor si are un rol foarte aparte in hidratarea corespunzatoare a corpului nostru.

Alimente cu mult sodiu

Alimente cu mult sodiu

Importanta sodiului pentru corp

Actiunea sodiului consta in aducerea apei in celule, iar potasiul are rolul de a indeparta excesul acesteia.

In urma acestui echilibru, sodiul previne deshidratarea si mentine sanatatea celulelor, fiind foarte util mai ales in timpul activitatilor fizice, deoarece acest electrolit se pierde prin transpiratie.

Trebuie sa stiti ca un nivel adecvat de sodiu este folositor pentru mentinerea acestui echilibru si pentru a asigura o buna hidratare a corpului uman. Expertii sustin ca necesarul minim de sodiu este de circa 1 pana la 2 grame pe zi, iar cele mai multe persoane au un aport mult mai mare din cauza consumului regulat de alimente prelucrate.

Cei care au grija in privinta alimentelor pe care le consuma sau persoanele foarte active fizic consuma insa mai putin. Persoanele care au o dieta formata din alimente proaspete si cantitati mari de apa, consuma si ele mai putin sodiu.

Daca acest aspect se combina cu activitati fizice intense si prelungite, ce determina pierderea electrolitilor prin transpiratie, poate aparea deficienta de sodiu in corp.

Sodiul este prezent din abundenta in alimentele prelucrate, insa acestea nu reprezinta o sursa buna de sodiu!

Potrivit specialistilor, deficienta de sodiu mai este denumita si hiponatremie, aceasta afectiune manifestandu-se prin oboseala si confuzie, insa daca este mai grav poate duce apoi la apoplexie sau chiar la intrarea in coma a persoanei respective.

Deseori, aportul de sodiu este conectat cu boli ca hipertensiunea arteriala, deoarece o mare parte a oamenilor consuma prea mult sodiu din alimentele prelucrate sau din sarea de masa.

Surse de sodiu

Trebuie spus ca doza recomandata este de mai putin de 2300 mg pe zi pentru adulti, iar aceasta este de fapt echivalenta cu circa o lingura de sare de masa. Printre sursele mai sanatoase de sodiu se afla ridichea roz, spanacul, sfecla rosie, patrunjelul, fasolea si mazarea, cartofii, dovleceii si varza.

In plus, alte surse de sodiu sunt laptele si produse lactate, oua, carnea de vita, ficatul si rinichi de vita. Totusi, trebuie sa stiti ca sodiul este prezent din abundenta in alimentele prelucrate, dar acestea nu reprezinta o sursa buna de sodiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*