Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cat de sanatoasa este hrisca?

Despre hrisca

Hrisca este o planta ierboasa care are o inaltime de la 20 pana la 60 de centimetri. Planta provine din Asia fiind raspandita pe continentul european de catre mongoli si turci.

Hrisca

Hrisca

Deseori, hrisca este confundata cu cerealele. Se inrudeste cu macrisul, rubarba si stevia creata. Acum opt mii de ani, hrisca a fost cultivata pentru prima oara in Asia de sud-est. Unii istorici sustin ca aceasta planta isi are orginile in miticul Tibet, iar in zona balcanica este prezenta de circa 6000 de ani. Planta creste pe terenuri putin fertile si nu se simte bine in zonele cu temperaturi ridicate.

Ce contine?

Circa 80% din masa fructelor de hrisca este reprezentata de amidon, in care 25% este amiloza si 75% amilopectina. Expertii sustin ca proteinele se afla intr-un raport de 18%: gluteina si globulina.

In plus, aceasta planta originara din Asia contine mai multi aminoacizi esentiali precum arginina, lyzina, threonina, triptofanul, cysteina. Are multe minerale in continutul sau precum fier, zinc sau seleniu.

Nutritionistii spun ca in cazul acestei plante un rol important il au compusii cu valoare antioxidanta cum este rutinul si taninurile. Din vechime, aceasta planta a reprezentat un aliment important, folosit pentru ca avea o valoare nutritiva deosebita. De la hrisca se consuma plantele verzi si fructele, care sunt tari, asemanatoare cu semintele de floarea soarelui, dar mult mai mici in dimensiuni, denumite stiintific achene.

Cu toate ca nu este o cereala, hrisca intruneste calitatile fainei de grau integrala, fiind considerata superioara graului pentru ca are mult mai putine glucide, nu contine gluten, contine cantitati mari de lysina – aminoacid esential, fier, seleniu si mai mult calciu, dar si cantitati impresionante de antioxidanti.

Semintele de hrisca sunt aromate si pot fi consumate crude, fierte sau prajite, simple sau in amestec cu alte alimente, sau ca faina, de asemenea in numeroase combinatii.

Cum se consuma?

Foarte recomandati sunt taieteii japonezi soba, care constituie un aliment de baza in arhipelagul nipon. In Japonia, hrisca este foarte apreciata, locuitorii acestei tari consumand cu mare placere si planta verde, in special in primele stadii de dezvoltare. De asemenea si coreenii mananca hrisca multa mai ales sub forma de diverse tipuri de taietei, supe si jeleuri.

In plus, in tari precum Rusia si Polonia hrisca este inclusa de asemenea in numeroase retete.

Nutritionistii spun ca din faina de hrisca se poate face paine, se fac prajituri si biscuiti, iar mierea obtinuta din florile de hrisca este bruna si extrem de parfumata. Datorita lipsei de gluten, este recomandata pentru persoanele care au intoleranta la acest compus, sau cei cu boala celiaca.

S-a observat ca hrisca are un rol important in mentinerea nivelului scazut de glucoza, ceea ce ar reprezenta nu numai o alternativa alimentara pentru diabetici.

Trebuie spus ca terciul de hrisca cu lapte are un rol important in combaterea diabetului, dar si a depresiei, prin cresterea secretiei unui neuromediator – dopamina.

Hrisca in diete de slabit

Tot in cazul persoanelor suferinde de diabet, expertii recomanda consumul unui amestec de hrisca cu iaurt, care este extrem de eficace.

Hrisca contine un tip de inositol, care este o substanta care regleaza sinteza de insulina din corpul uman. De aceea, hrisca este studiata cu interes nu numai in cazul persoanelor cu diabet insulinodependent, dar si a femeilor care manifesta sindromul ovarelor polichistice.

Ca si contrainidcatii, expertii sunt de parere ca trebuie evitat consumul de hrisca pentru cei care au fagopyrism, o afectiune care consta in fotosensibilizarea acuta a pielii, datorata consumului de planta verde in cantitati mai mari.

Boala aceasta apare la cei care au pielea mai alba si au mai mult de suferit, din cauza unor pete rosii, care pot dura cateva zile. In plus, senzatiile de arsura sau durere sunt persistente.

Specialistii sustin ca hrisca mai poate cauza probleme din cauza alergiilor, mai ales pentru populatiile asiatice, cu predominanta in Japonia si Koreea, provocand soc anafilactic.

Ca urmare a compozitiei sale hrisca este inclusa in alcatuirea unor meniuri variate, in dietele multor boli, iar recent a fost inclusa in curele de slabire.

E recomandata pentru persoanele care sufera de afectiuni cardio-vasculare in general si atreoscleroza si hipertensiune arteriala in special, celor cu edeme de diferite naturi, persoanelor cu diabet zaharat si fragilitate vasculara, combate hemoragiile.

Trebuie spus ca mancarurile din hrisca sunt sanatoase, fiind recomandat ca aceste seminte sa fie consumate cat mai des, deoarece protejeaza sistemul cardiovascular, apara organismul de infectii, reduce riscul de diabet si sunt de ajutor in curele de slabit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*