Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Hreanul si beneficiile sale

Ce este?

Hreanul este o radacina alba, carnoasa, iute si aromata pe care, de regula, o folosim tomna, ca ingredient la prepararea muraturilor si la salate, simpla sau in combinatie, mai ales cu sfecla rosie, langa friptura de miel sau de porc.

Denumit stiintific armoracia rusticana, hreanul, cunoscut popular si sub denumirea de „plosca ciobanului” ori „patrunjel de camp”, este o planta originara din estul Europei, folosita si in medicina naturista pentru calitatile sale terapeutice.

Hreanul - proprietati

Hreanul – proprietati

Proprietati antibiotice si afrodisiace

Radacina de hrean are proprietati antibiotice, antiinflamatoare si afrodisiace. In cantitati mici, hreanul se recomanda si pentru stimularea poftei de mancare.

Radacina de hrean contine foarte multa vitamina C si minerale precum fier, potasiu, calciu si magneziu.

Mirosul intepator al radacinii se datoreaza sulfurii de alil, o substanta care se gaseste din belsug si in usturoi si ceapa. Durerile de cap pot fi indepartate cu ajutorul unor comprese din frunze proaspete de hrean.

Hreanul este un foarte vechi remediu popular cunoscut la noi inca de pe vremea dacilor, care poate vindeca bronsitele, sinuzitele, paradontoza, reumatismul, anemia, gripa si racelile. Din radacina de hrean sau frunze se obtin mai multe preparate cum ar fi tinctura, otetul de hrean, faina de hrean sau cataplasmele cu hrean.

Radacinile de hrean se recolteaza toamna si se pastreaza pana-n primavara ingropate in nisip, intr-un loc intunecos si rece.

Hreanul in otet

Un preparat comun din hrean este hreanul in otet. Intr-un borcan de un sfert de kg se rade o radacina de hrean peste care se adauga cateva lingurite de miere si se torna otet pana sus. Se astupa si se lasa la macerat macat sapte zile.

Preparatul poate fi consumat inainte de masa, ca stimulent, iar lichidul se poate folosi si extern ca tonic si refortifiant al pielii, prin tamponari usoare. Persoanele care se stiu alergice sa nu foloseasca acest otet decat dupa o testare pe o portiune mica de piele.

Celor care sufera de sinuzita sau rinita, li se recomanda sa-si puna pe frunte o compresa cu hrean ras, deoarece aceasta planta are capacitatea de a desfunda imediat nasul.

Bronsite, pneumonii si gripe sezoniere

In cazul bronsitelor, a pneumoniilor sau a gripelor sezoniere, se recomanda o compresa imbibata cu esenta de hrean care se pune pe piept pentru o ora.

Daca apare senzatia de usturime, compresa trebuie inlaturata imediat. In acelasi timp, hreanul este o sursa bogata de vitamina C, care intareste sistemul imunitar, mai ales in perioada racelilor de sezon, pe care le tine la distanta.

Salata de hrean cu sfecla rosie

Salata de hrean cu sfecla rosie se poate prepara in casa. Cu cat sta mai mult la macerat, cu atat ingredientele se intrepatrund si capata un gust mai bun. Se spala bine un kg de sfecla rosie si se pune la copt, dupa care, la racire, se da prin razatoarea mare.

Hreanul, o jumatate de kg, se da prin razatoarea mica. Se amesteca hreanul si sfecla, se adauga ulei, otet, sare si piper dupa gust si se pastreaza, la rece, in borcane bine infiletate.

Despre hrean, medicii nutritionisti mai spun ca substanta care-i da gustul picant creste secretia de suc gastric si reda pofta de mancare in cazul persoanelor anorexice si anemice. Hreanul are si capacitatea de a actiona asupra grasimilor, fiind recomandat persoanelor care sunt la cura de slabire.

Un raspuns pentru Hreanul si beneficiile sale

  1. Dan Răspunde

    27 februarie 2014 la 11:19

    Cam mult hrean, o jumatate de kg la 1 kg de sfecla rosie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*