Dieta dupa nastere
Dietele reprezinta pentru aproape fiecare persoana un „stres” necesar, o modalitate eficienta de a ne redefini silueta fara prea mult efort fizic. Tot mai multi oameni apeleaza periodic la diferite regimuri alimentare menite sa le detoxifice organismul si sa le readuca increderea in propriul corp.
Chiar daca unele sunt mai exigente insa ofera rapid rezultate iar altele sunt mai permisive insa cu rezultate oferite in timp, dietele sunt la mare cautare, printre toate tipurile de oameni.
Noi, femeile, suntem din pacate dezavantajate in ceea ce priveste metabolismul si anumite perioade din viata, din acest motiv slabim putin mai incet decat barbatii. Si cum aproape fiecare femeie trece cel putin o data printr-o sarcina, exista foarte multe sfaturi si recomandari pe care nutritionistii le ofera proaspetelor mamici.
In general in timpul sarcinii ne putem ingrasa in medie intre 12 si 16 kilograme, insa unele femei se ingrasa mai putin si altele mai mult.
Aceste kilograme reusesc sa fie pierdute in primii 2 ani de viata ai copilului, la inceput prin nasterea propriu-zisa (placenta, bebelusul, lichidul amniotic, retentia de apa, volumul suplimentar de sange, greutatea sanilor), apoi prin alaptare (care este un proces arzator de calorii) si prin activitatile pe care un copil mic le implica.
Trebuie insa sa fim foarte atente si la alimentatie in aceasta perioada, daca facem excese culinare nu vom reusi sa slabim eficient.
Toate mamicile care alapteaza trebuie sa fie foarte atente la ceea ce mananca, deoarece alimentele consumate vor influenta dezvoltarea bebelusului, iar unele ii pot provoca: alergii, diferite intolerante, diaree, colici, agitatie sau chiar refuzul laptelui matern.
In continuare va voi prezenta cateva sfaturi utile pentru mamicile care alapteaza si care doresc sa isi redobandeasca silueta. Cele care nu alapteaza pot urma orice tip de dieta deoarece acestea nu vor mai furniza nou-nascutului elementele necesare cresterii si dezvoltarii.
Dieta dupa nastere
Aspectul de care trebuie sa se tina cont in permanenta in timpul Dietei dupa nastere este ca sanatatea bebelusului sa nu fie pusa in pericol. Astfel mama trebuie sa manance cat mai sanatos si diversificat, deci sa furnizeze bebelusului vitaminele, proteinele si mineralele necesare.
Din acest motiv alimentele consumate trebuie sa furnizeze: calciu, magneziu, zinc, fier, fosfor, omega-3, acid folic, vitaminele B1, B2, B6, B12 si E. Important: puteti opta cu incredere pentru suplimentele alimentare in cazul in care alimentatia nu acopera necesarul zilnic de nutrienti.
In medie trebuie consumate circa 2300 calorii zilnic, inglobate in mese mici si dese: sunt necesare 4 mese principale si chiar si 2 mici gustari intre aceste mese (formate din fructe sau legume). Micul dejun trebuie sa fie bogat in proteine si satios, iar cina trebuie luata cu cel putin 3 ore inainte de culcare.
Trebuie tinut cont si de numarul kilogramelor pe care le aveti, daca va incadrati in categoria mamelor subponderale sau normoponderale atunci nu trebuie sa urmati o dieta restrictiva deoarece productia de lapte va scadea semnificativ.