Dieta cu taietei, sursa de energie pentru corpul tau
Cuprins:
Taieteii cu legume reprezinta niste paste fainoase obtinute dintr-un amestec de grau macinat grosier sau faina de orez, de porumb sau de alte feluri de cereale, cu apa, sare si ou.
Cum se prepara?
Taieteii se fabrica in felul urmator: din aluatul nedospit, pentru obtinerea taieteilor, se taie fasii subtiri sau se decupeaza in forma patrata, cilindrica, spiralata, dupa care se pun la uscat.
In urma cu cativa ani, expertii chinezi de la Academia de Stiinte din Pekin au descoperit, in nord-vestul Chinei, in urma unor cercetari realizate pe Fluviul Galben, cei mai vechi taietei din lum. Acestia erau pastrati acolo de circa 4 000 de ani, fiind facuti din mei zdrobit.
Reteta taieteilor a ajuns in Europa din Asia in urma cu 700 de ani, insa pentru ca aici era mai frig, iar coca din faina de grau era mai moale, a fost nevoie, pentru ca pastele sa se intareasca, si de ou.
Ce contin taieteii?
Expertii au afirmat ca taieteii reprezinta o sursa importanta de proteine, mai ales ca acestia contin putine grasimi. Din acest motiv, popoare ca grecii si italienii, care consuma in mod curent astfel de alimente in bucataria traditionala nu au probleme aproape deloc cu bolile de inima.
Bucatarii din Italia folosesc astazi ravioli, adica paste impachetate, umplute cu carne sau cu legume. Acestea sunt, de fapt, paste pe care chinezii le preparau de secole, fiind numite „jiaozi”.
Chiar si taieteii in forma de panglica din Italia se trag tot din Asia.
Taieteii, importanti pentru sportivi
In multe tari din Asia, taieteii care sunt realizati din faina de grau, de orez, din soia fierti si condimentati, sunt de fapt un fel de mancare traditionala, care se poate adauga in supe si mancaruri calde.
In Italia si Franta, persoanele care sunt atrase sa savureze, cu adevarat, gustul autentic al acestui aliment, il prepara acasa, taind aceste panglici de aluat manual sau cu ajutorul unui aparat special conceput, care permite alegerea formei dorite.
Expertii sunt de parere ca mult timp s-a crezut despre pastele fainoase, inclusiv despre taietei, ca ingrasa. Cu toate acestea, valoarea nutritiva a pastelor si efectul asupra starii de sanatate au fost reevaluate.
Astfel, nutritionistii au observat ca acestia contin carbohidrati care se elibereaza in mod lent, ceea ce este benefic pentru corpul uman.
Specialistii in nutritie vorbesc despre faptul ca eliberarea lenta a glucidelor permite stocarea de energie in organism, necesara pentru producerea glicogenului.
Organismul face apel la glicogen in momentul in care nivelul de glucoza din sange se diminueaza sub limitele normale.
Se cunoaste faptul ca sportivii de performanta mananca paste fainoase, in cantitati considerabile, inainte de a lua parte la concursuri.
Trebuie sa mai stiti ca taieteii care sunt realizati din faina integrala si nu alba reprezinta o sursa importanta de tiamina, adica de vitamina B1.
Potrivit nutritionistilor, aceasta vitamina este foarte importanta pentru sistemul nervos, digestiv, endocrin, dar si pentru necesarul energetic zilnic al organismului.
Buni in cure de slabire si diete
Taieteii se pot consuma si in contextul in care o persoana vrea sa slabeasca, insa acestia nu trebuie sa fie combinati decat cu sos de rosii, cu legume, si nu cu unt sau sosuri grele.