Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Detoxifierea ficatului tau

Se stie faptul ca ficatul este principalul organ care „curata” organismul de toxine. Deoarece majoritatea substantelor toxice ajung in organism pe cale digestiva, ficatul este asezat strategic, astfel incat filtreaza tot sangele care provine de la organele tubului digestiv.

Orice substanta inghitita care trece prin mucoasa tubului digestiv ajunge in sangele care apoi intra in ficat pentru prelucrare.

In cazul in care este o substanta nutritiva, utila organismului, aceasta trece din celulele hepatice in sange, ajungand apoi la celulele din restul organismului, iar daca este o substanta toxica, este metabolizata de celulele hepatice in produsi mai putin toxici, care fie sunt eliminati prin bila, fie ajung la rinichi, fiind apoi eliminati prin urina.

Detoxifierea ficatului

Detoxifierea ficatului

Cu toate ca pare ciudat, chiar si o alimentatie normala furnizeaza reziduuri toxice, acest fapt explicand de ce un bolnav cu ficatul functional sub 10%, din cauza cirozei, poate intra in coma consumand doar o cantitate de carne proaspata, chiar daca este de pui si este preparata dietetic, doar prin fierbere.

O alimentatie obisnuita este suportata fara nicio problema de un ficat sanatos, insa alimentatia in exces poate suprasolicita chiar un ficat sanatos.

Exista insa si numeroase alimente care suprasolicita puternic functia de detoxifiere a ficatului – prajeli, afumaturi, rantasuri, conservanti, grasimi animale, dar si un tub digestiv cu functie anormala, care, din cauza unei boli, furnizeaza numeroase reziduuri toxice.

Functiile hepatice sunt suprasolicitate si in cazul efortului fizic excesiv – care poate creste transaminazele -, dar si de foarte multe alte substante, care pot duce la hepatita toxica, ce se manifesta asemanator cu orice fel de hepatita, inclusiv hepatita virala.

In plus, expertii spun ca nu trebuie subestimat potentialul toxic al ceaiurilor sau altor preparate „naturiste”. Datele stiintifice apreciaza ca peste 98% din tratamentele „naturiste” sunt toxice pentru ficat.

Protectia ficatului inseamna scutirea sa de munca suplimentara ce duce la uzura sa, in special prin alimentatie de buna calitate. Pentru protectia ficatului nu este nevoie de medicamente sau ceaiuri naturiste care sa il suprasolicite, ci de protectie de suprasolicitare.

In bolile de ficat, medicamentele se administreaza fie pentru a distruge virusurile B, C, D sau bacteriile intestinale care produc reziduuri toxice, fie pentru a suplini ceea ce nu produce ficatul bolnav. Foarte rar, extrem de rar medicamentele ajuta functia ficatului.

Un ficat sanatos elimina orice cantitate de reziduuri toxice rezultate din alimentatia obisnuita, nefiind necesara o „curatire” suplimentara a acestuia.

Medicii spun ca exista si situatii exceptionale in care ficatul anterior sanatos nu poate elimina reziduurile toxice mai… deosebite (droguri, ciuperci, ceaiuri, medicamente, alte substante toxice), iar inlocuirea temporara a functiilor ficatului se face printr-un proces tehnologic extrem de complex, numit „dializa hepatica”, care necesita aparatura speciala, solutii si medici calificati.

Masuri ce trebuie luate in cazul imbolnavirii ficatului din cauza substantelor toxice

Cea mai importanta si simpla masura care trebuie luata atunci cand ficatul a fost suprasolicitat printr-un abuz alimentar consta in punerea ficatului in repaus prin regim alimentar cu o alimentatie redusa cantitativ pentru o perioada de timp.

In acest caz, este necesara o hidratare corespunzatoare – se pot consuma compoturi nu foarte dulci, lapte, lactate, supe sau ciorbe de legume, fructe. Carnea, care furnizeaza cele mai multe reziduuri toxice pentru ficat, trebuie evitata in aceste situatii.

Printr-un astfel de regim alimentar, ficatul are timp sa-si regenereze zonele distruse. Capacitatea de regenerare a ficatului este binecunoscuta, ea fiind extraordinara.

Specialistii spun ca, daca dupa distrugere prin toxine sau extirpare chirurgicala mai ramane 25% din tesutul hepatic, aceasta cantitate este suficienta pentru regenerarea completa a ficatului.

Un ficat grav deteriorat de substante toxice, cu insuficienta hepatica severa, isi incepe regenerarea in primele 24-48 de ore la agresiune, iar dupa 3 – 4 saptamani, volumul sau s-a dublat fata de cel de la care s-a pornit regenerarea.

Acest lucru se intampla spontan, natural, fara alt stimulent decat substantele fiziologice produse de organism ca raspuns la distrugerea tesutului hepatic.

Un raspuns pentru Detoxifierea ficatului tau

  1. Daniela Răspunde

    11 februarie 2014 la 17:56

    ”Potentialul toxic al ceaiurilor sau alte preparate naturiste”. Dar medicamentele ce efect au asupra ficatului? Medicamentele nu distrug virusurile, ci distrug ficatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*