Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

De ce nu slabesti chiar daca reduci aportul de calorii?

Majoritatea celor cu o greutate excesiva considera ca pentru a pierde kilogramele in plus trebuie sa reduca aportul de calorii. Acest lucru este total gresit!

Pierderea greutatii in astfel de conditii are loc, dar fenomenul este trecator. Acesta este in realitate motivul pentru care majoritatea doctorilor se insala in observatiile lor, intrucat studiile efectuate pe diversi subiecti au acoperit o perioada de timp foarte mica.

Dieta calorica

Dieta calorica

Ce se intampla in realitate?

Sa presupunem ca numarul de 3,000 de calorii este suficient pentru nevoile zilnice ale unui individ si, timp de ani sau zeci de ani, organismul respectiv a fost „educat” ca aportul caloric a fost realizat in functie de aceasta necesitate. Ii prescriem persoanei un regim caloric cu 1,000 de calorii mai putin, sperand ca aceasta sa piarda in greutate.

Pentru o perioada de timp, aceasta mie de calorii va fi luata de organism, intr-adevar, din rezerva de grasimi a corpului. Deci, in aceasta perioada, se va constata o pierdere in greutate.

In acelasi timp, organismul subiectului nostru – realizand ca aportul caloric a devenit de doar 2,000 de calorii fata de cele 3,000 dinainte – va fi indemnat de catre instinctul de supravietuire sa isi ajusteze, cat se poate de rapid, necesitatile energetice la nivelul aportului. Din acest moment, organismul a invatat ca nu i se vor da decat 2,000 de calorii, deci el nu va mai consuma decat 2,000 de calorii.

Din momentul respectiv, pierderea in greutate va fi intrerupta. Acelasi instinct de supravietuire va merge mai departe, impingand organismul la o prudenta marita, aceasta materializandu-se in faptul ca organismul isi va face din nou rezerve.

Realizand ca nu mai primeste mai mult de 2,000 de calorii, isi va diminua necesitatile energetice pana la, de exemplu, 1,600 de calorii, iar diferenta de 400 o va stoca sub forma de grasimi de rezerva.

Astfel, paradoxal, pacientul va manca mai putin, dar va incepe sa se ingrase iar. Cu siguranta, multi dintre cei care cititi aceste randuri ati ati auzit de persoane obeze care „mureau de foame”. Nu trebuie sa mentionam ca acest fapt este deosebit de real pentru sexul feminin. Am intalnit, in foarte multe cabinete psihiatrice, femei a caror depresie nervoasa avea la baza tocmai aplicarea respectivei teorii a caloriilor.

Imediat ce se angreneaza in cercul infernal, acestea devin dependente, deoarece realizeaza ca orice intrerupere a „dietei calorice” va duce la o noua crestere in greutate, mai mare decat cea initiala.

In America, de exemplu, au aparut dieteticieni care organizeaza sedinte de terapie de grup, unde persoanele obeze vin si isi declara public pierderea in greutate in ovatii prelungite, ori acumularea de kilograme, lucru sanctionat de catre participantii la sedinta. Consideram aceste terapii ca nefiind benefice.

Din pacate, in randurile majoritatii oamenilor a fost lasata sa se amplifice ideea conform careia teoria caloriilor ar avea un fundament stiintific real. Astfel, aceasta teorie a dobandit autoritate si constituie deja un concept cultural esential al civilizatiei occidentale. Priviti in jurul dvs. si veti constata ca, in majoritatea restaurantelor, bistrourilor, cafenelelor, ba chiar si in popotele militare se afiseaza numarul de calorii al fiecarui produs pe care acestea il servesc.

Analizati continutul majoritatii revistelor adresate femeilor si veti constata ca sunt inserate spatii ample in care se propun retete de slabire bazate pe ingerarea a cat mai putine calorii de genul: o banana la micul dejun, un biscuit (dar nu prea mare) la pranz, un sfert de ou si o maslina seara.

Un alt motiv pentru care aceasta teorie a caloriilor a avut succes la marele public a fost campania publicitara extraordinara care a insotit-o, reducerea caloriilor devenind astfel o extraordinara miza economica. Exploatarea ei a ajuns deja la un asemenea nivel, incat a creat un adevarat lobby ai carui beneficiari sunt industria alimentara si satelitii acesteia.

3 raspunsuri pentru De ce nu slabesti chiar daca reduci aportul de calorii?

  1. bia Răspunde

    26 noiembrie 2013 la 8:45

    Foarte bun articolul

  2. orhideea caian Răspunde

    4 noiembrie 2013 la 13:46

    Da … asa e si cu consumul de apa ; nu e tot una sa bei 2 l de apa daca ai 40 de kg sau daca ai 110 kg . Sau , nu e tot una sa bei 2l de apa pe zi daca ai 2 ani sau 20 de ani . Poate risti sa-ti expui rinichii la hiperfunctionare . organismal stie cata hrana sau apa ii este necesara , insa ce facem cu psihicul care e supus dependentelor ( si in unele cazuri adictiilor ) ? Acolo trebuie muncit ca sa putem imbina dieta sanatoasa cu exercitiul fizic , astfel incat sa ne alimentam optim si sa consumam optim .

  3. gaby Răspunde

    4 noiembrie 2013 la 12:51

    Bine ca acum suntem informati, dar cum pacalim organismul ca sa nu mai adune grasime din nimic?
    Ca si dietele de pe aici sunt la fel de subtirele in calorii, parerea mea 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*