Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cum tratam depresia de toamna?

Desi termenul „depresie” pare ambiguu, fiind vorba despre un fenomen foarte individualizat, care se manifesta diferit de la o persoana la alta.

Medicii spun ca este vorba de o tulburare mintala, caracterizata prin stari de disconfort, tristete sau amaraciune, care persista uneori timp indelungat.

Depresia

Depresia

Multi pun depresia pe seama oboselii sau a stresului profesional. Angajatii ii acuza pentru starea lor depresiva pe conducatorii ierarhici, care in relatiile de serviciu nu tin seama de starea de spirit a personalului.

Mai multe studii recente au dovedit insa ca volumul mare de lucru caruia nu-i faci fata in activitatea de serviciu produce oboseala si nu despresie, ceea ce este cu totul altceva.

Astfel, psihologul Matias Brodsgaard de la Departamentul de Medicina Clinica al Universitatii din Aarhus, Danemarca, spune ca starea de spirit a angajatului depinde de mediul inconjurator, chiar de anotimp sau de starea vremii si mai putin de relatiile, convenabile sau nu, pe care acesta le are cu conducatorii sai.

De asemenea, riscul de depresie nu scade reducand sau simplificand volumul muncii. Dimpotriva, munca antreneaza disponibilitatile sistemului nervos si nu le deprima.

Psihologul a publicat pe aceasta tema mai multe studii, urmare unor teste sistematice, efectuate pe 4.500 persoane din toate mediile: birouri, institutii, scoli, spitale si chiar gradinite de copii.

Semnele depresiei

In principiu, semnele care sugereaza ca este vorba de depresie, privesc:

  • frustrarea si starea de melancolie,
  • apatie si
  • lipsa de interes fata de orice,
  • scaderea memoriei si chiar a gandirii,
  • oboseala severa si nemotivata,
  • atitudinea negativa fata de tine insuti si fata de tot ce faci,
  • scaderea apetitului sexual.

Si totusi, cum se depaseste depresia? Psihologul Brodsgaard insista asupra faptului ca nu exista formula universal valabila. Asa cum fenomenul insusi este foarte individualizat, iesirea din starea de depresie este si ea bine personificata.

Expertii spun ca fiecare se poate adapta in functie de situatia cu care se identifica. Iata cateva din aceste formule generale:

Apreciaza-te singur

Gaseste-ti calitatile si nu defectele, cauta aspectele pozitive ale fiintei tale, ale modului cum actionezi in viata si, chiar in cazul nereusitelor, incearca sa gasesti partea buna a fiecarui lucru.

Incearca sa-l ajuti pe un altul

Poate fi o persoana care nu are nevoie decat de prietenia ta, poate fi un handicapat care necesita ajutorul tau, poate fi un bolnav afectat de singuratatea sa. Faptul ca te simti util inlatura sindromul de depresie.

Cauta sa nu fii singur

Singuratatea accentueaza depresia. Cauta compania oricui, indiferent daca iti este ruda, prieten sau chiar o cunostinta mai recenta.

Trebuie sa stii ca un animal de companie poate face minuni. Este foarte frecvent cazul celor care au iesit din starea de depresie, atasandu-se de un caine: cel mai bun prieten al omului.

Garderoba

In plus, este bine sa-ti schimbi din cand in cand garderoba. Aceleasi haine, purtate zi de zi, covarsesc prin monotonia lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*