Cum se prepara bulgurul, amestecul de boabe de grau care iti ofera multe fibre?
Cuprins:
In cadrul alimentatiei zilnice, bulgurul poate fi folosit cu succes, mai ales daca vreti sa va completati portia de energie si de fibre din corp. Bulgurul reprezinta de fapt un amestec de diferite tipuri de boabe de grau macinate mare.
Se poate utiliza in diferite retete, fiind un ingredient care se gateste similar cu orezul sau cuscusul.
Nutritionistii sustin ca acesta este folosit in salata arabeasca „tabbouleh„, care contine patrunjel, rosii, ceapa, rodii, bulgur si suc de lamaie. El se mai poate folosi si in loc de orez in pilafuri, ardei umplut, sarmalute, burgeri fara carne sau supe.
Bulgurul contine multe fibre, proteine si vitamine mai mare decat orezul si are un indice glicemic scazut.
Reteta bulgur
Daca va intereseaza sa va preparati singuri acest amestec, trebuie sa il lasati la inmuiat in apa minim o ora si jumatate, iar apoi este gata pentru consum. El se poate inmuia si in supa, suc de rosii sau alte lichide, functie de reteta pentru care se pregateste.
De asemenea, o alta varianta ar fi sa-l pui într-o oala cu apa si, dupa ce a clocotit, lasa-l sa fiarba 10 minute.
Este necesar ca mai apoi sa il rastorni pe un platou si sa il lasi sa se raceasca putin. Bulgurul reprezinta o sursa bogata de carbohidrati, care iti pune la dispozitie multa energie. Circa 200 gr de bulgur este echivalentul a 33,80 gr de carbohidrati, iar doza zilnica recomandata este de 130 gr.
Beneficii bulgur
Nutritionistii mai spun ca acest amestec contine cateva fibre solubile, iar in compozitia sa, cam in jur de 90% sunt fibre insolubile. Potrivit specialistilor, aceste fibre sunt cele care pot ajuta alimentele sa treaca prin tractul digestiv si previn constipatia.
Health24.com mai anunta ca organismul uman poate sa retina majoritatea resurselor de fier, insa tot are nevoie de rezerve pentru a-l inlocui pe cel pierdut. Expertii ne atrag atentia ca fierul este important pentru transportul oxigenului in sange, fiind o componenta esentiala a enzimelor si proteinelor. Fierul ajuta la formarea colagenului care sustine pielea, muschii si sistemul imunitar. De pilda, o femeie are nevoie de circa 18 mg de fier pe zi, iar barbatii doar de 8 mg. O portie de 200 gr de bulgur are 1,75 mg de fier.
Expertii sunt de parere ca vitaminele din grupul B pot activa cateva enzime care au diferite roluri de metabolizare a alimentelor in energie. Health24.com scrie ca vitamina B6 si acidul folic sau vitamina B9 pot sa indeparteze aminoacidul denumit hemocisteina din fluxul sangvin.
In cazul in care nu le ai in corpul tau in cantitate suficienta, nivelul de hemocisteina poate creste si astfel creste si riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Nutritionistii spun ca in circa 200 de grame de amestec de bulgur vei gasi 8-10% din necesarul zilnic de tiamina, niacina, acid folic si vitamina B6.
De asemenea, trebuie sa stiti ca bulgurul reprezinta o buna sursa de magneziu, foarte important pentru functionarea creierului si nervilor, si poate sa asigure un aport de 55,5 % din necesarul zilnic de aproape 200 de grame.