Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cum putem manca mai sanatos?

In cazul in care vrei sa mananci sanatos, trebuie sa stii ca nu trebuie sa te infometezi sau sa ai un regim de viata drastic.

Iata cateva principii ale expertilor in nutritie care te pot ajuta sa faci acest lucru, ele adaptandu-se stilului tau de viata.

Cum mananci sanatos

Cum mananci sanatos

Este bine sa te cunosti

Cel mai important este sa gasesti modul potrivit in care sa gatesti mancarea pe care o consumi. Unii prefera sa gateasca la cuptorul cu microunde, altii prefera alte mijloace, insa important este sa gatesti sanatos.

Cu toate acestea, nu uita ca la masa nu este bine sa mananci prea multe feluri de mancare si evita sa gusti din cate ceva in timp ce lucrezi la birou.

Amesteca legumele! Este o decizie inteleapta

Nutritionistii sustin ca este recomandat sa mancam multe legume, dar multi oameni nu vor sa consume broccoli sau spanac pentru ca gustul respectiv nu le place. Solutia este ca in prepararea legumelor sa se foloseasca retete in care sa combine mai multe legume, si nu sa le adauge pe acestea pe langa alte feluri de mancare.

Mai putina carne in hrana ta

Expertii ne anunta ca produsele din carne nu fac parte dintr-o alimentatie sanatoasa. O astfel de hrana trebuie sa includa si seminte, cereale si legume care nu contin amidon. Orezul brun si painea din grau integral ne ofera fibre, acestea facandu-ne sa ne simtim mai satui.

Mai mult, vitaminele B ne dau mai multa energie si ne imbunatatesc metabolismul. In soia si fasole se gasesc proteine, fier, folati si alti nutrienti. Daca vei inlocui carnea cu legumele inseamna reducerea aportului de grasimi saturate.

Nutritionistii recomanda sa separi tot timpul grasimile

S-a dovedit stiintific ca nu este un alt subiect al nutritionistilor in care ei i-au indus mai mult in eroare pe consumatori decat grasimile. Grasimile au mai multe calorii pe fiecare gram decat carbohidratii sau proteinele.

Daca vrei sa slabesti sau sa nu iei in greutate, limiteaza cantitatea de grasimi pe care o consumi. Grasimile polinesaturate si cele monosaturate sunt benefice.

Acestea se gasesc in somon si hering, de exemplu. Acestea nu cresc colesterolul din sange si pot reduce riscul bolilor cardiovasculare. Specialistii recomanda consumul de somon si sardine de doua ori pe saptamana, ceea ce va reduce riscul bolilor de inima.

Grasimile saturate sunt cele negative, ele gasindu-se in produsele lactate si in produsele pe baza de carne de vita. Cu cat consumi mai multe astfel de produse, cu atat creste si riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, evita consumul de cartofi prajiti si prajituri gasite in comert.

Evita mancarea ambalata

Potrivit expertilor, mancarea ambalata contine mult zahar, dar si mult sodiu. Cel mai bine este sa citesti rubrica in care sunt mentionate valorile nutritionale, urmarind mai intai caloriile, grasimea saturata, grasimea trans si sodiul.

Compara produsele intre ele pentru a-ti da seama care dintre acestea nu sunt sanatoase si indica valori prea mari. Urmareste ca produsele pe care le cumperi sa contina fibre, magneziu, potasiu, calciu si vitaminele A, C si E.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*