Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cum evitati pierderea vitaminelor si mineralelor

Vitaminele si mineralele joaca un rol foarte important pentru sanatatea corpului uman fiind, de fapt, niste substante bioactive necesare pentru activitatea vitala a organismului. Acestea actioneaza in asociatie cu enzimele, avand o influenta pozitiva asupra metabolismului, totodata determinand descompunerea substantelor nutritive si eliberarea de energie.

Vitamine si minerale

Vitamine si minerale

Alcoolul

Ca sa poata forma rezervele necesare organismului, vitaminele si mineralele au de infruntat ma multi „hoti” care fura din puterea lor. Specialistii sustin ca, de pilda, alcoolul consumat in exces poate cauza distrugerea vitaminei A.

Vitamina A este foarte importanta pentru formarea normala a retinei, buna functionare a ficatului si a tiroidei si formarea sangelui.

In plus, alcoolul poate face mari probleme si complexului de vitamine B, important in metabolism sau in prevenirea cresterii colesterolului, precum si a unui numar variat de minerale: calciu, caliu, fier, zinc si magneziu.

Nicotina

Un alt inamic al vitaminelor din corpul uman este reprezentat de nicotina, substanta care poate neutraliza in organism vitaminele A cu efect antitumoral, C – esentiale pentru starea buna a vaselor de sange, a dintilor, oaselor, E, vitamina fertilitatii.

In plus, nicotina poate face probleme si seleniului, acesta fiind microelementul cunoscut cu numele de seleniu – esential in mentinerea activitatii creierului la varste inaintate, reducerea simptomelor post-menopauza, imbatranirea tesuturilor, detoxifierea ficatului, cresterea imunitatii.

Cofeina

Si cofeina poate face probleme corpului, datorita faptului ca poate sa distruga complexele de vitamine B si PP, care joaca rol antiinfectios si poate sa diminueze continutul de microelemente precum calciul, fierul si zincul.

Aspirina

Un alt factor care influenteaza si neutralizeaza vitaminele A este aspirina. Aceste vitamine sunt responsabile de mentinerea vazului, reglarea tensiunii arteriale, fortificarea sistemului imunitar. Aspirina poate cauza probleme si vitaminei C, foarte importanta pentru detoxifierea organismului si folosirea rezervelor de fier.

Antibioticele

Specialistii sunt de parere ca si antibioticele pot sa distruga complexul de vitamine B, foarte important in procesul de crestere, formarea globulelor rosii, buna functionare a sistemului nervos, precum si microelemente ca magneziu, fier si calciu.

Somniferele

Un alt factor nociv pentru corpul uman este reprezentat de somniferele care pot diminua continutul de calciu in organism. Totodata, somniferele impiedica asimilarea in organism a:
vitaminelor A – importante pentru sanatatea gingiilor si a parului,

vitaminelor D – importante pentru asimilarea calciului si depunerea acestuia in oase,

vitaminelor E – foarte bune pentru functionarea tiroidei, ameliorarea randamentului psihic, precum si

vitamina B12 – responsabila de reglarea ciclului menstrual si preventia pierderii de memorie.

Consumul excesiv de zahar rafinat si de dulciuri duce la distrugerea vitaminei B1

Consumul excesiv de zahar rafinat si de dulciuri duce la distrugerea vitaminei B1 si reduce absorbtia celorlalte vitamine. In plus, si grasimile consumate in exces determina o pierdere de vitamine, respectiv de vitamina E, care le impiedica pe celelalte vitamine sa se oxideze. Nu se recomanda, insa, un regim complet lipsit de grasimi, deoarece acesta ar priva organismul de vitamina A.

Tehnologiile alimentare

Trebuie spus ca tehnologiile alimentare implica stocarea, congelarea, decongelarea, incalzirea si fierberea alimentelor. In fiecare din aceste etape se pierd vitamine si saruri minerale. Mai mult, vitaminele sunt perisabile, fiind sensibile la lumina, caldura si oxidanti.

Expertii sunt de parere ca vitamina A este distrusa prin fierbere. Varza, adevarat rezervor de vitamina C, pierde prin fierbere aproximativ 80 la suta din proprietati. Pestele isi pierde toate vitaminele prin fierbere si prin prajire. Din acest motiv, nutritionistii sustin ca pentru a pastra cat mai multe vitamine in hrana, este indicat sa acordatio  atentie deosebita pregatirii alimentelor si chiar remediilor din plante medicinale.

Recomandarea nutritionistilor este ca legumele si fructele sa se consume crude, alimentele sa se gateasca in vase acoperite, inabusite, cu cat mai putina apa, cruditatile sa fie rase cu foarte putin timp inainte de a se pune in mancare, iar legumele si fructele sa fie pastrate la rece, in locuri ferite de lumina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*