Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Consumul corect de fructe

Fructele sunt alcatuite din celuloza, fiind considerate in acelasi timp glucide, deoarece contin zahar sub forma fructozei; aceasta din urma se transforma in glicogen (energie disponibila rapid).

Din fericire, cantitatea de zahar din fructe nu este mare si, in plus, este eliberata intr-o mica masura datorita fibrelor pe care le contin acestea.

Consumul corect de fructe

Consumul corect de fructe

Recomandari pentru consumul corect de fructe

Este important de retinut si respectat sa nu combinati fructele cu nimic altceva, nici cu lipide, nici cu proteine.

Obiceiul de a manca fructe la sfarsitul mesei este nesanatos; cand sunt combinate cu alte alimente, fructele perturba digestia si isi pierd astfel majoritatea vitaminelor.

Combinate cu alte alimente, fructele vor ramane prizoniere in stomac, unde vor fermenta, producand chiar si alcool, deci toata digestia va fi perturbata.

Fructele se mananca doar pe stomacul gol; puteti sa le mancati dimineata sau seara la 2-3 ore dupa cina.

Celor care sufere de insomnie le recomandam sa nu consume portocale la culcare, vitamina C avand un efect de stimulare.

Se recomanda consumarea fructului impreuna cu coaja lui, in care se afla cea mai mare cantitate de celuloza, care ajuta tranzitul intestinal. Bineinteles, se aplica doar in cazul fructelor cu coaja comestibila.

Coaja fructelor limiteaza puterea lor glicemica.

Lamaia

Lamaia este, paradoxal, alcalinizanta si antiacida gastric, neprovocand arsuri stomacale. Mai mult, se cunosc cazuri de vindecari ale ulcerelor gastrice dupa consumul acesteia. Gustul acid nu trebuie sa ne aduca neaparat cu gandul la aciditatea lamaii. Acesta este dat de acizii organici, care nu raman ca atare in celule. Uimitor este faptul ca lamaia este inclusa printre cele mai bazice alimente. In exteriorul organismului nostru ea se comporta sub influenta unei reactii acide, pe cand in interiorul corpului nostru ea genereaza alcalinitate, deoarece in timpul digestiei acidul citric continut de lamaie este oxidat, ramanand sarurile care pastreaza alcalinitatea sangelui. Deci la o analiza profunda, lamaia inseamna energie.

Fructele constituie mancarea cu continutul cel mai mare de apa: 80-90%. In plus, ele sunt pline de vitamine, minerale, carbohidrati, aminoacizi, acizi grasi. Prin natura lui, fructul da corpului posibilitatea sa se curete de toxine, daca este corect consumat.

Studiile arata ca „ceea ce mancam la o masa afecteaza ceea ce vom manca la masa urmatoare„. La doua grupuri studiate, dintre care unuia i s-au dat fructe iar celuilalt alimente dulci pe baza de zahar, s-a constatat ca grupul care mancase fructe a dorit sa manance in medie cu 479 calorii mai putin decat grupul care mancase zahar.

Fructele curata organismul

Fructele cer mai putina energie pentru a fi digerate decat orice alt aliment. In practica, nici o energie nu este cheltuita la digestia lor; mai mult, fructele dau energie corpului.

Tot ceea ce intra in stomacul omului trebuie sa fie descompus, transformat in glucoza, fructoza, glicerina, aminoacizi si acizi grasi. Acestia sunt nutrientii din alimente folositi de organism.

Creierul functioneaza numai cu glucoza. Fructul inseamna mai ales glucoza in organismul dumneavoastra. Digestia, absorbtia si asimilarea lui necesita o infima energie din cea cheltuita pentru descompunerea altor alimente.

Alte mancaruri (corect combinate) se digera in timp de ½ – 4 ore, cu o mare cheltuiala de energie. Fructele nu sunt digerate in stomac, ci sunt doar predigerate. Ele trec prin stomac timp de 20-30 min. (bananele, curmalele si fructele uscate la soare stau cam o ora).

Energia economisita prin “nedigerarea” fructelor este enorma si folosita imediat de organism pentru curatarea tesuturilor de toxine. Conditia este ca fructele sa fie corect consumate.

Deoarece stau in stomac atat de putin timp, inseamna ca ele nu trebuie mancate cu/dupa ceva, ci pe stomacul gol, dimineata. Imediat cum fructul vine in contact cu mancarea din stomac si cu sucurile digestive, intreaga masa de alimente incepe sa se „strice”. Orice proteina din stomac va putrezi, orice carbohidrat va fermenta. Totul devine acid. S-ar putea sa nu va fie rau, dar aceasta nu inseamna ca nu ati incalcat o regula de baza in alimentatie, ci arata enorma adaptabilitate a corpului nostru.

Fructele clasificate botanic drept „acide”, precum portocalele, ananasul si grape fruit-ul, ca – de altfel – toate fructele o data ajunse in stomac devin alcaline (daca se consuma pe stomacul gol). Ele neutralizeaza, ca si vegetalele crude, acizii care se formeaza in corp.

Un corp toxic acid se poate recunoaste dupa:

  • balonare,
  • greutate excesiva,
  • par incaruntit,
  • chelire,
  • izbucnire nervoasa,
  • cercuri negre sub ochi,
  • riduri premature pe fata,
  • ulcerari.

Consumul corect de fructe duce la o incredibila intinerire, longevitate crescuta, sanatate si energie.

In afara faptului ca ele aduc in corp apa de curatare, se stie ca fructele nu lasa reziduuri in sistem, nu cheltuie energie pentru digestie, importanta lor enorma constand in continutul valoros de „combustibil”. Fara combustibil organismul nu poate functiona.

Valoarea de combustibil reprezinta ceea ce trebuie cautat in orice mancare.

Procente nutrienti esentiali in organism

Procentele ideale ale celor 5 nutrienti esentiali de care are nevoie organismul nostru sunt urmatoarele:

  • Glucoza – 90%
  • Aminoacizi – 4-5%
  • Minerale – 3-4%
  • Acizi grasi – 1%
  • Vitamine – sub 1%

Fructele sunt singura mancare cu aceasta compozitie perfecta de nutrienti.
Trebuie insa facute doua remarci importante referitoare la consumul fructelor.

Alte recomandari privind consumul fructelor

Fructele sau sucul lor se pot consuma numai proaspete!

Fructele fierte sau coapte nu mai furnizeaza nici substante nutritive, nici apa necesara curatarii, ele sunt acide si forteaza corpul sa le anuleze aciditatea cu cheltuiala de energie.

Gatitul distruge valoarea potentiala a fructelor.
Trebuie sa ne amintim mereu sa mestecam bine fructele, sa le imbibam bine cu saliva si sa nu le consumam cu lacomie.

Cat timp trebuie sa treaca de la consumarea altor alimente pana la mancarea fructelor?

Atat timp cat stomacul este gol, puteti consuma cand si cate fructe doriti, lasand sa se scurga 20-30 de minute inainte de a manca alte feluri de mancare.

Dupa ce ati mancat orice altceva in afara de fructe, trebuie sa aveti in vedere timpul de digestie, astfel:

  1. Salata sau vegetale crude – 2 ore
  2. Mancaruri corect combinate fara carne – 3 ore
  3. Mancaruri corect combinate cu carne – 4 ore
  4. Orice mancare incorect combinata – 8 ore

Retineti!
Mancatul fructelor pe stomacul gol accelereaza pierderea greutatii inutile. Caloriile de inalta calitate care se gasesc in fructe nu vor crea probleme de greutate corpului dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*