Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cat de importanta pentru sanatate este coenzima Q10?

Coenzima Q10 reprezinta o substanta naturala, solubila in grasimi, similara vitaminelor, esentiala pentru sanatatea si longevitatea optima a corpului uman. Aceasta este cunoscuta ca ubiquinona si se gaseste in fiecare celula a corpului uman si este o componenta vitala a lantului de transport al electronilor care genereaza 95 la suta din energia corpului prin adenozina trifosfat (ATP).

Coenzima q10

Coenzima q10

Potrivit specialistilor, organele cu cele mai mari cerinte de energie sunt inima, ficatul si rinichii, avand cele mai inalte concentratii de CoQ10. Un nivel adecvat al coenzimei Q10 este vital pentru sanatatea cardiovasculara.

Trebuie spus ca odata cu imbatranirea organismului, pierdem mult din rezerva noastra de CoQ10, mai ales din inima. Spre exemplu, la varsta de 80 de ani, nivelul de coenzima Q10 coboara cu mai mult de 50%.

Beneficiile si protectia aduse inimii de coenzima Q10 includ ajutorul la scaderea presiunii sanguine, dar si prevenirea oxidarii colesterolului.

Eficacitatea si siguranta CoQ10 in tratamentul pentru insuficienta cardiaca au fost stabilite de numeroase studii, care au descoperit un lucru interesant: aceasta substanta poate imbunatati supravietuirea pacientului dupa un infarct.

Coenzima Q10 inseamna longevitate!

De asemenea, conezima Q10 este si un important antioxidant care inhiba propagarea oxidarii lipidelor si proteinelor si regenereaza alti antioxidanti, precum vitamina E.

O alta cercetare a demonstrat faptul ca o combinatie de CoQ10 cu o dieta bogata in acizi grasi polinesaturati duce la o perioada mai lunga de viata. Expertii sustin ca nivelele joase de coenzima 10 au fost remarcate la pacientii cu cancer, in timp ce tratamentul cu substanta respectiva este eficient impotriva cancerului.

Aceasta substanta este benefica si pentru migrene, iar unele studii realizate in Marea Britanie, la Universitatea Cambridge, au indicat faptul ca aceasta ar putea ajuta la o mai buna sanatate a creierului uman.

In afara de corp, CoQ10 se mai gaseste in cantitati mici intr-o larga varietate de alimente precum: uleiul din samburi de struguri, nuci, alune de padure, fistic, patrunjel, spanac, seminte de susan, ulei de masline si avocado.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*