Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

De ce nu este bun somnul de opt ore?

Se stie cat de important este somnul pentru odihna corpului uman si ce patesc persoanele care nu resusesc sa doarma suficient in fiecare noapte. Acestia se pot expune unor afectiuni diverse, dar si stresului si oboselii constante. Totusi, specialistii sunt de parere ca importanta ciclului monofazic devine minimala, potrivit oamenilor de stiinta si istoricilor medicinei.

Cat trebuie sa dormi

Cat trebuie sa dormi

Potrivit expertilor, nu cele opt ore de somn sunt benefice organismului ci somnul polifazic, cel fragmentat in cursul a 24 de ore. Ciclul monofazic presupune opt ore de odihna, adica o pauza la fiecare 16 ore, potrivit BBC.

Cercetatorul Timothy Ferris sustine ca odihna vine odata cu faza Rem si nu dureaza mai mult de cateva ore pe noapte. Celelalte ore sunt pierdute, iar beneficiul ciclului polifazic este ca obligi organismul sa intre in faza Rem.

Savantul mai spune ca cea mai buna varianta este ciclul Uberman, adica o jumatate de ora de somn la fiecare patru ore. Trebuie spus ca, pe de alta parte, ciclul Everyman inseamna somn de 20 de minute si odihna intre 1,5 – 4,5 ore.

Siesta este definite de specialisti ca somnul nocturn de sase ore si odihna de jumatate de ora de la pranz.

Somnul mai lung poate agrava afectiunea Alzheimer

Un psihiatru de la Harvard Medical School, Robert Stickgold, sustine ca odihna diurna, scurta, profunda ofera creierului posibilitatea de a selecta informatiile noi care merita sa fie pastrate si care nu.

In acest sens, neurologul italian, Giuseppe Plazzi, este de parere ca 20 de minute de odihna la fiecare doua ore permite sa te trezesti lucid.

Lino Nobili este directorului Centrului de medicina a somnului din Milano si spune ca navigatorii solitari sunt adeptii somnului polifazic. Insa „pentru a nu fi expus riscului, este mai bun somnul bifazic: cinci ore noaptea si doua ore dupa pranz”.

Potrivit opiniei oamenilor de stiinta, un somn de peste opt ore nu este intotdeauna cel mai bun lucru care ti se poate intampla. El poate agrava o depresie si poate creste riscul de Alzheimer, dar si pe cel de infarct.

De aceea, expertii recomanda persoanelor cu varsta cuprinsa intre 10 – 17 ani somnul de 8 – 9,25 ore, iar adultilor cel de 6 – 9 ore, potrivit National Sleep Foundation.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*