Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...

Cat de periculoase sunt ouale

Se apropie Sarbatorile Pascale iar tentatia de a manca oua in exces este foarte mare. Totusi, medicii sustin ca nu este bine sa exagerezi cu ouale, mai ales de Paste. In cazul in care mananci mai mult de sase oua pe saptamana este extrem de riscant pentru sanatate, sustin unii dintre nutritionisti.

Majoritatea specialistilor spun ca proteinele din albusul de ou pot cauza alergii, motiv pentru care trebuie evitate de catre persoanele sensibile, mai ales de copiii foarte mici. Potrivit Health.com, ouale trebuie consumate cu prudenta si de cei care sufera de boli renale, guta sau hepatita. La aceste persoane, ouale si carnea duc la un aport excesiv de proteine, care creste ureea sau creatinina.

Consumul de oua

Consumul de oua – cat de periculoase sunt ouale

Pe de alta parte, la persoanele care au ciroza hepatica, un consum ridicat de proteine cauzeaza encefalopatie. O cercetare realizata de savantii din cadrul Brigham and Woman’s Hospital, SUA, arata ca ouale sunt periculoase si pentru diabetici.

Potrivit specialistilor, cu cat oamenii consuma mai multe oua, cu atat riscul de a muri este mai mare. Luc Djousse, epidemiolog la Brigham and Woman’s Hospital spune ca varstnicii cu un nivel mare al colesterolului trebuie sa consume cat mai putine oua sau chiar deloc, iar cei sanatosi pot manca doua-trei oua fierte pe saptamana.

Totusi, in ultimul timp tot mai multi oameni sufera dezechilibre metabolice, printre care cea mai frecventa fiind cresterea nivelului de colesterol seric.

Cand ar trebui redus consumul de oua?

Conform BBC, se estimeaza ca peste 100 de milioane de americani inregistreaza un nivel crescut de colesterol si mare parte dintre acestia se confrunta cu bolile cardiovasculare. Prima linie de aparare pe care o invoca medicii in aceste cazuri este regimul alimentar. La acesta se adauga bineinteles scaderea in greutate, antrenamentul fizic si modificarea obiceiurilor alimentare pe termen lung.

In trecut, nutritionistii recomandau evitarea completa a alimentelor cu contiunt mare de colesterol, astazi atitudinea lor s-a schimbat. Nici un aliment nu trebuie eliminat complet, afirma nutritionistul David Grotto, purtatorul de cuvand al American Dietetic Association, care consiliaza in mod frecvent persoane cu colesterolemie crescuta.

Expertul apreciaza ca totul se poate negocia, daca tinem cont de marimea portiilor si facand anumite inlocuiri de alimente.

Ouale au fost considerate pana de curand un simbol al colesterolului in alimentatie si un element decisiv ce contribuie la bolile cardiace. Totusi, in acest moment s-a constatat ca aportul de colesterol prin alimentatie are doar o contributie limitata la cresterea colesterolului total in sange.

Acum nutritionistii blameaza grasimile saturate, si in special pe cele trans, pentru influenta majora asupra metabolismului lipidelor. Mai multe studii recente au aratat ca prin consumul unui ou intreg pe zi nu se inregistreaza cresterea nivelului de colesterol si nici nu creste riscul bolilor cardiovasculare la persoanele sanatoase. Insa daca o persoana are deja nivelul colesterolului crescut, se recomanda reducerea consumului de oua intregi la 2-3 pe saptamana.

Desi ouale contin destul de mult colesterol, totusi cantitatea de grasimi saturate nu este atat de mare. Acelasi lucru se poate afirma si despre creveti si scoici, care nu pun probleme daca sunt consumate cu moderatie, mai ales daca nu sunt gatite prin prajire in unt sau ulei, sustin specialistii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*